Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін подав законопроект про порядок визнання організацій терористичними

26 січня 2015, 17:17
1028
3
Реклама

26 січня у Верховній Раді зареєстрований урядовий законопроект № 1840 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно визнання організацій терористичними".

Пропонується внести зміни в частини четвертую статті 18 і частина першу статті 256 Кодексу адміністративного судочинствавизначивши, що справи про визнання організацій терористичними осудні Вищому адміністративному суду України як суду першої інстанції. Постанови суду про визнання організації терористичною підлягають негайному виконанню.

Також пропонується доповнити КАС новою статтею 183-7, яка визначатиме особливості виробництва в справах по зверненню органів прокуратури відносно визнання організації терористичної.

Частина другу статті 25 Закону про Службу безпеки пропонується доповнити новим пунктом 8, встановивши право органів СБУ у рамках проведення заходів по боротьбі з тероризмом ініціювати відповідно до закону перед органами прокуратури питання про подання позову до суду про визнання організації терористичної.

Зміни пропонуються і в Закон про боротьбу з тероризмом - доповнити його новою статтею 113, положення якої регулюють питання визнання організації терористичної.

А змінами в пункт 1 частини першої статті 4 Закону про Раду нацбезпеки передбачається: якщо терористична діяльність організації привела до виникнення кризових ситуацій, загрозливих національній безпеці України, така організація може бути визнана терористичною рішенням СНБО.

Відмітимо, що подібний проект був підготовлений також і урядом Азарова.

На сьогодні законодавством України не визначений порядок визнання організації терористичної. В той же час, статтею 24 Закони боротьбі з тероризмом передбачається, що організація, відповідальна за здійснення терористичного акту і визнана за рішенням суду терористичної, підлягає ліквідації, а майно, що належить їй, конфіскується. Стаття 258-3 Карного кодексу передбачає відповідальність за створення терористичного гурту або терористичної організації.

Верховна Рада закликала світову спільноту визнати "ДНР" і "ЛНР" терористичними організаціями двічі: влітку 2014 року після авіакатастрофи малазійського лайнера і у січні 2015 року після трагедії під Волновахой. Ще в грудні 2014 року в Раді зареєстрований той, що відповідає законопроект. МВС збирає докази терористичній діяльності вказаних організацій.

На засіданні 25 січня СНБО доручив уряду почати процедуру звернення в Гаагський трибунал про визнання ДНР і ЛНР терористичними організаціями, а також ініціював пакет законодавчих змін, які будуть розглянуті 27 січня на позачерговому засіданні Ради.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини