Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат пропонує ліквідовувати ВКДКА і відмінити обов'язкове членство в НААУ

Реклама

Адвокат Ігор Лапин, обраний від "Народного фронту", зареєстрував у Верховній Раді законопроект 1794 про внесення змін до Закон "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" відносно статусу і гарантій адвокатської діяльності і формування органів адвокатського самоврядування.

ЮРЛИГА пропонує ознайомитися з основними положеннями законопроекту.

Вимоги до адвокатів. Кваліфікаційний іспит

Пропонується збільшити ценз стажу роботи в області права для кандидатів в адвокати (не менше 5 років, з яких 3 року, - помічником адвоката). Адвокатом зможе стати особа з мірою магістра. Рішення про відмову в допуску до кваліфікаційного іспиту може бути оскаржено до суду впродовж 30 днів з дня його отримання (оскільки ВКДКА ліквідовується). До повторної здачі іспиту особа може бути допущена не раніше чим через рік (зараз - 6 місяців). Особа, що не склала кваліфікаційний іспит повторно, може бути допущена до наступного кваліфікаційного іспиту не раніше чим через 2 року (зараз - 1 рік). Пропонується збільшити термін стажування - до 2 років (зараз - 6 місяців). Стажування не може проходити у вільний від основної роботи час. Керівником стажування може бути адвокат України, стаж адвокатської діяльності, що має, не менше 10 років (зараз - не менше 5). Разом з цим пропонується відмінити плату за складання кваліфікаційного іспиту і стажування.

Статус адвоката

Закріплюються гарантії адвокатської діяльності, зокрема, в частині збереження адвокатської таємниці і за об'ємом відомостей, документів і інформації, які адвокат може збирати при здійсненні адвокатської діяльності. Крім того, адвокатський запит може бути спрямований і фізичним особам.

Закріплюється право адвокатів, адвокатських бюро і об'єднань самостійно вибирати встановлені законом систему і порядок оподаткування прибутків від адвокатської діяльності, у тому числі спрощену систему оподаткування, обліку і звітності. Адвокатські об'єднання зможуть самостійно визначати порядок укладення договорів про надання правової допомоги.

Пропонується, щоб Єдиний реєстр адвокатів України був доступний на офіційному сайті Ради адвокатів України. Згідно з передбаченими змінами Рада адвокатів України і відповідні ради адвокатів регіонів надають безкоштовно витяги з Реєстру по зверненню адвоката або іншої особи. Доступ в Реєстр є відкритим.

Адвокатське самоврядування

Пропонується удосконалити процедуру формування органів адвокатського самоврядування шляхом її спрощення і забезпечення участі усіх адвокатів в такому процесі. Передбачено зменшення термінів перебування на посадах голів, їх заступників, секретарів органів адвокатського самоврядування і відміну виплати їм винагороди за виконання ними своїх обов'язків.

Найвищим органом адвокатського самоврядування залишається конференція адвокатів регіону (збори). Збори проводяться в регіоні з кількістю адвокатів до однієї тисячі чоловік. За наявності зареєстрованих адвокатів в регіоні більше тисячі можуть проводитися конференції адвокатів регіону.

Депутат пропонує ліквідовувати Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури. Також передбачена відміна обов'язкового членства усіх адвокатів в Національній асоціації адвокатів України і відміна нинішнього статусу цієї організації. Адвокатам надається право самим вирішувати, в які об'єднання вступати.

Дисциплінарна відповідальність

Рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про припинення права на заняття адвокатською діяльністю може бути оскаржено впродовж 30 днів з дня його прийняття до суду. Оскарження такого рішення припиняє його дію.

Пропонується уточнити, що дисциплінарною провиною є невиконання законних рішень органів адвокатського самоврядування належним чином доведених до відома адвоката. Передбачається, що адвокат може притягати до дисциплінарної відповідальності впродовж року з дня здійснення дисциплінарної провини і не пізніше 6 місяців з дня виявлення дисциплінарної провини.

Встановлення монополії на представництво в судах

Законопроектом пропонується внести зміни до процесуальних кодексів, згідно з якими представництво в судах здійснюватиметься виключно адвокатами (за винятком випадків, коли представництво здійснює безпосередньо уповноважений працівник юридичної особи).

Також читайте: Реформа адвокатури : монополія на представництво в судах неминуча

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини