Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці роз'яснили основні нюанси плати за землю

22 січня 2015, 09:00
12599
3
Автор:
Реклама

У листі № 722/5/99-99-19-01-01-16 Державна фіскальна служба роз'яснила основні нюанси плати за землю.

Згідно пп. 284.1 ст. 284 Податкового кодексу органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю і пільги по земельному податкуякий сплачується на відповідній території.

Рішення про встановлення місцевих податків і зборів офіційно оприлюдниться до 15 липня року, передування бюджетному періоду, в якому планується застосування певних місцевих податків і зборів. До 25 грудня року, передування звітному, органи місцевого самоврядування повинні подавати контролюючим органам рішення по ставках земельного податку і наданих пільг по сплаті земельного податку юридичним і фізичним особам.

Якщо органи місцевого самоврядування не оприлюднили і не надали у встановлені терміни контролюючому органу відповідні рішення по ставках і пільгах, то плата за землю в 2015 році стягується із застосуванням ставок земельного податку в 2014 році з урахуванням коефіцієнта індексації - 1,249.

Для окремих категорій землекористувачів нормами НК визначені умови, при яких вони можуть бути платниками плати за землю. Зокрема, під час переходу права власності на будівлі, земельний податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, сплачується на загальних підставах з дати держреєстрації права власності на земельну ділянку (до 1 січня 2015 року - з дати реєстрації права власності на нерухомість). Основою для нарахування орендної плати за земельну ділянку являється договір оренди такої земельної ділянки.

Також ГФС відмічає, що ставка податку за земельні ділянкинормативна грошова оцінка яких проведена, встановлюється в розмірі не більше 3 % їх нормативних грошових оцінки, а для з/х угідь - не більше 1 % від їх нормативної грошової оцінки (п. 274.1 ст. 274 НК).

Ставка податку встановлюється в розмірі не більше 12 % їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, що знаходяться в постійному користуванні суб'єктів господарювання (окрім державної і комунальної форм власності).

Крім того, в ст.277 НК визначені ставки земельного податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено, - не більше 5 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Також згідно п. 271.2 ст. 271 НК рішення радих з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, офіційно оприлюдняться відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, передування бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). У іншому випадку норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що йде за плановим періодом.

Читайте також: Визначений коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2014 рік

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини