Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Транспортний податок: ГФС роз'яснила правила сплати

21 січня 2015, 15:32
2897
1
Автор:
Реклама

У листі № 722/5/99-99-19-01-01-16 Державна фіскальна служба роз'яснила, як встановлюється і сплачується транспортний податок, введений Законом № 71 - VIII про внесення змін до Податкового кодексу.

Платники транспортного податку
- фізичні і юридичні особи, у тому числі нерезиденти, що мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, які відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст.267 Податкового кодексу являються об'єктами оподаткування - тобто, використовувалися до 5 років і мають об'єм циліндрів двигуна більше 3 тис. куб. см

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн. за кожен легковий автомобіль, який є об'єктом оподаткування, а базовий податковий період дорівнює календарному року.

Юрособи самостійно обчислюють суму податку за станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу по місцю реєстрації об'єкту оподаткування декларацію з розбиттям річної суми рівними частками поквартально. Юрособи сплачують цей податок авансовими внесками щоквартальне до 30 числа місяця, що йде за звітним кварталом.

По автомобілях, придбаних впродовж року, юрособа подає декларацію впродовж місяця з дня виникнення права власності, а податок сплачується, починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

У разі переходу права власності на автомобіль від одного власника до іншого впродовж звітного року, податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на вказаний об'єкт оподаткування, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він придбав право власності на цей об'єкт.

За об'єкти оподаткування, придбані впродовж року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведена реєстрація транспортного засобу (пп. 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 НК).

Що стосується фізосібте числення суми податку з автомобіля здійснюється контролюючим органом по місцю реєстрації платника податків на підставі відомостей, необхідних для розрахунку податку, отриманих від органів внутрішніх справ.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку і відповідні платіжні реквізити спрямовуються платникові податків контролюючим органом по місцю його реєстрації до 1 липня базового податкового періоду (роки) (пп. 267.6.2 п. 267.6 ст. 267 НК).

По автомобілях, придбаних впродовж року, податок сплачується фізособою, починаючи з місяця, в якому виникло право власності. Контролюючий орган направляє податкове повідомлення-рішення новому власникові після отримання інформації про перехід права власності.

Нарахування податку і напрям податкових повідомлень-рішень про сплату податку фізособам-нерезидентам здійснюють контролюючі органи по місцю реєстрації об'єктів оподаткування, що знаходяться у власності таких нерезидентів.

Фізособами транспортний податок сплачується впродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

ЛІГА:ЗАКОН створила Карту законодавчих новацій-2015. Читайте, підписуйтеся на розсилку, будьте в курсі усіх нововведень 2015 року!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини