Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємства не повинні приймати сумнівні банкноти на сплату за товари

20 січня 2015, 14:05
1585
0
Автор:
Реклама

У листі від 19 січня 2015 року № 11-116/2895 Нацбанк застеріг підприємства відносно банкнотів, навмисно пошкоджених спеціальним розчином або іншим способом.

Нагадаємо, що враховуючи ситуацію на сході України і вимоги Інструкції по організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі, банк у разі неможливості вивезення готівки і інших цінностей на підставі розпорядження НБУ ушкоджує готівку розчинами, штампом про неплатіжну або обрізанням. При цьому банки і територіальні управління НБУ не мають права здійснювати обмін фізичним і юридичним особам банкнотів, пошкоджених такими способами.

Згідно п. 2.13 гл. 2 Положення про ведення касових операцій в нацвалюті підприємства (підприємці) при здійсненні розрахунків із споживачами за готівку зобов'язані приймати на сплату за продукцію без обмежень випущені НБУ банкнота і монети (у тому числі розмінні, оборотні, пам'ятні, зношені), які є дійсними платіжними засобами і не викликають сумніву в їх достовірності і платежности.

Отже, у разі виникнення у підприємств сумніву відносно достовірності і платежности банкнотів гривень, у тому числі відносно умисного їх ушкодження банками спеціальним розчином або іншим способом, підприємства не повинні приймати їх на сплату за товари.

Читайте також:
Спеціально забруднені банкноти не підлягають обміну,
НБУ рекомендував обмежити прийом через термінали банкнотів 100, 200 і 500 грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини