Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати зможуть отримати доступ до реєстрів тільки після спеціального навчання

20 січня 2015, 13:08
2883
4
Реклама

Як пояснила адвокат, член громадської ради при ДРСУ і один з ініціаторів заходу Зоя Ярошініціатива про проведення такого заходу виникла у зв'язку з необхідністю проведення серед адвокатів роз'яснювальної роботи стосовно алгоритму дій, які необхідно здійснити для отримання адвокатом доступу до баз реєстрів.

З 1 січня в Україні змінився режим доступу до відомостей Державного реєстру прав на нерухоме майно, які відповідно до Законом отримали статус відкритих і загальнодоступних. Порядок доступу посадовців органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів МВС, органів прокуратури, органів СБУ, нотаріусів, адвокатів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і Порядок надання фізичним і юридичним особам інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно були визначені постановою КМУ від 24 грудня 2014 роки № 722 "Деякі питання надання інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно і їх обтяжили".

За словами Зої Ярош адвокатське співтовариство цікавлять здебільшого процедура діставання доступу і умови договорів, що укладаються з державним підприємством "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України для діставання такого доступу.

Так, заступник директора Департаменту реєстрації прав на нерухоме майно - начальник відділу нормативно-правового забезпечення Олександра Маломуж роз'яснила, що процедура доступу до ГРВП буде наступною: адвокат повинен буде отримати електронний цифровий підпис, укласти договір з ГП "Інформаційний центр", після чого ГП повинне буде встановити адвокатові програмне забезпечення для доступу до баз реєстру. Проте, сама типового форма договору, який адвокатові треба буде зробити висновок з ГП, поки не встановлена і найближчим часом буде затверджена. Більше того, за словами представника ГРСУ робота з реєстрами вимагає певних знань і навичок, тому адвокатам, швидше за все, доведеться пройти спеціальне навчання.

Що стосується отримання інформації фізичними і юридичними особами, Олександра Маломуж вказала на те, що отримати інформацію з реєстру вони можуть навіть не виходячи з будинку : "Усе, що треба - це зареєструватися на офіційному веб-сайті" Укргосреестра, вказавши при цьому своє ПІБ, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), паспортні дані або реквізити документу, що засвідчує особу; найменування і податковий номер юридичної особи, а також внести плату за надання інформації з Державного реєстру прав з використанням платіжних систем через інтернет"

Представники Укргосреестра повідомили, що найближчим часом буде проведений розширений круглий стіл з актуальних питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини