Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Можливість конфіскації серверів можуть обмежити

6 січня 2015, 12:35
1413
1
Реклама

Правоохоронним органам можуть обмежити право конфіскації серверного устаткування і комп'ютерів при обшуку. Це витікає із законопроекту № 1580 про дерегуляции, прийнятого в першому читанні 25 грудня. Відповідні зміни пропонується внести в статті 159 і 168 КПК.

Згідно з проектом, тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку може бути здійснено тільки у разі, якщо вони входять в перелік предметів, вказаних в дозволі слідчого судді на проведення обшуку, або вивчення фізичних властивостей яких має значення для карного виробництва.

Передбачається, що якщо в ході розслідування правоохоронцям знадобиться інформація з комп'ютерів або серверів, то її можна буде отримати у виді копії.

Адвокати АТ "Юскутум" Артем Афян і Дмитро Гадомский вважаютьщо завдяки цьому nbsp;кроку скоротиться кількість вилучень серверів при обшуках і блокування роботи компаній, що перевіряються. Повідомляється, що саме ці адвокати є авторами вказаних правок - вони передали свої пропозиції робочій групі Мінекономіки по дерегуляции, а та, у свою чергу, внесла їх в законопроект.

"Зараз міліція приходить під приводом, приміром, ст. 176 (порушення авторських прав) або ст. 212 (ухилення від сплати податків), забирає сервери і соромливо дитячим почерком пише на папірчику цифру. Навіть якщо у компанії немає неліцензійного софтвера, або нарахування додаткових податкових зобов'язань ще не підтверджене рішенням суду, міліція все одно діє саме так: забирає комп'ютери/сервери і малює цифру",- розповідає Дмитро Гадомский. На його думку, після вступу через ці зміни міліції доведеться відмовитися від подібного шантажу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини