Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня діють зміни в трансфертному ціноутворенні

5 січня 2015, 10:07
3847
0
Автор:
Реклама

1 січня 2015 року набув чинності Закон № 72 - VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу відносно удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням", який був прийнятий Верховною Радою 28 грудня.

Розширені критерії віднесення до пов'язаних осіб - юр- і фізособам, стосунки між якими можуть чинити вплив на умови або економічні результати їх діяльності або діяльності осіб, яких вони представляють. Критерії розділені на 3 групи: для юридичних осіб, для фізичної особи і юридичної особи і для фізичної особи (дружини, батьки (у тому числі усиновлювачі), діти (повнолітні / неповнолітні, у тому числі усиновлені), повнорідні і неповнорідні брати і сестри, опікун, опікун, дитина, над якою встановлена опіка або опікування).

Усе корпоративні праваякі належать (безпосередньо або побічно) юрособі в іншій юрособі, являється сумою доль корпоративних правякі:

- безпосередньо належать такій особі в іншій юрособі;

- належать будь-якій з пов'язаних сторін такої юрособи в іншій юрособі.

У випадку якщо доля володіння корпоративними правами кожної людини в наступній юрособі в ланцюзі перевищує 20 %, усі особи такого ланцюга є пов'язаними (незалежно від результатів множення). Пряме або опосередковане участь держави в юрособах не є основою для визнання таких юридичних осіб пов'язаними. Такі платники податків можуть бути визнані пов'язаними на інших підставах.

Контролюючим органам надано право звернення до суду відносно визнання осіб пов'язаними на основі фактів і обставин, що одно особа здійснювала практичний контроль за бізнес-рішеннями іншої юрособи і / або ж физ- чи юрособа здійснювала практичний контроль за бізнес-рішеннями кожної юрособи.

У новій редакції викладена ст. 39 Податкового кодексу. Введено поняття "принцип "витягнутої руки" - платник податків, який бере участь в контрольованій операції, повинен визначати об'єм прибутку оподаткування відповідно до цього принципу. Об'єм прибутку оподаткування, отриманого платником податків, який бере участь в одній або більше контрольованих операціях, вважається таким, що відповідає принципу "витягнутої руки", якщо умови вказаних операцій не відрізняються від умов, вживаних між незв'язаними особами в порівнянних неконтрольованих операціях. Якщо умови в одній або більше контрольованих угодах не відповідають принципу "витягнутої руки", прибуток, який був би нарахований платникові податків в умовах контрольованої операції, що відповідає вказаному принципу, включається в дохід оподаткування платника.

Встановлено, що контролюючий орган, окрім випадків, визначених пунктом 102.2 ст. 102має право самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків у випадках, визначених цим Кодексом, не пізніше 2555 дня при проведенні перевірки контрольованої операції відповідно до ст. 39 НК, що йде за останнім днем граничного терміну представлення податкової декларації і / або граничного терміну сплати грошових зобов'язань.

Також змінена відповідальність за непредставлення платником податків звіту і / або обов'язковій документації про досконалих їм впродовж року контрольованих операцих або неувімкнення в такий звіт інформації про усі здійснені впродовж звітного періоду контрольовані операції відповідно до вимог пункту 39.4 ст. 39 НК. Такі дії спричиняють за собою накладення штрафу у розмірі:

- 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 1 січня податкового (звітного) року, - у разі неуявлення (несвоєчасного представлення) звіту про контрольовані операції;

- 5 % сум контрольованих операцій, не задекларованою в звіті;

- 3 % суми контрольованих операцій, по яких не було подана документація, визначена підпунктом 39.4.8 пункту 39.4 ст. 39 НКале не більше 200 розмірів мінімальної заробітної плати за усі незадекларовані контрольовані операції.

Звіт про контрольовані операції за 2014 рік подається до 1 травня 2015 року і формується з урахуванням норм ст. 39 НК, в редакції, що діяла до 1 січня 2015 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини