Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦБФР затвердила норми по запобіганню порушенням прав інвесторів на території проведення АТО

25 грудня 2014, 14:09
744
0
Реклама

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку прийняла рішення "Про запобігання порушенням прав інвесторів і вжиття заходів по запобіганню ризикам при здійсненні професійної діяльності на території проведення антитерористичної операції" на одному з останніх своїх засідань в грудні 2014 року.

"Комісія обговорила з профучастниками ринку і профорганізаціями положення документу, і був досягнутий компроміс. Тому після набуття чинності цього рішення НКЦБФР повинна впродовж семи днів сформувати Перелік учасників фондового ринку із зони АТО (антитерористичній операції), на яких поширюється дія цього документу про заборону здійснювати будь-які угоди з цінними паперами і іншими фінансовими інструментами до здійснення заходів по тимчасової або постійної зміни місцезнаходження", - розповіла Ірина Устенкодиректор Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами і фондових бірж НКЦБФР.

Нагадаємо, що Комісія провела роботу по дослідженню законодавства України з питань заходів для забезпечення підтримки суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території проведення АТО в Донецькій і Луганській областях. За результатами такого дослідження Комісія розробила прийнятий нині документ, регулюючий норми здійснення діяльності торговцями цінними паперами, КУА (компаніями з управління активами), КИФ (корпоративними інвестиційними фондами) і що координує роботу як самої Комісії, так і інших профучастников фондового ринку в частині співпраці з ліцензіатами із зони АТО.

Зокрема, документ передбачає створення регулятором відкритого і доступного для ознайомлення усім зацікавленим особам електронного Переліку учасників фондового ринку із зони АТО, на яких поширюватиметься дія цього рішення. Передбачено, що такий Перелік Комісія після ухвалення відповідного рішення повинна опублікувати на своєму офіційному сайті і в офіційних друкарських виданнях. При цьому і торговцям цінними паперами, і КУА, які не змінили свого місцезнаходження із зони АТО на підконтрольну українській владі територію, буде заборонено здійснювати будь-які угоди з цінними паперами і іншими фінансовими інструментами до тих пір, поки вони не змінять своєї реєстрації і не нададуть Комісії, що підтверджують це документи. А також КИФам, що здійснює свою діяльність на території проведення АТО, буде заборонено здійснювати будь-які угоди, окрім тих, які пов'язані зі зміною місцезнаходження.

Більше того, торговцям цінними паперами з території поза зоною АТО, АР Крим і м. Севастополь, а також фондовим біржам, Розрахунковому центру і депозитарним установам пропонується заборонити здійснювати діяльність за участю профучастников з підготовленого комісією Переліку.

Зараз документ відправлений на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України, після чого його чекає публікація в офіційному виданні. Пройшовши ці етапи, документ набуде чинності.

Джерело: прес-служба НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини