Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вищі спецсуди збиратимуться на спільні засідання пленумів

22 грудня 2014, 16:38
910
0
Автор:
Реклама

На Пленумі ВССУ 19 грудня 2014 року в першому читанні був проект постанови "Про затвердження Регламенту спільних засідань пленумів вищих спеціалізованих судів".

Питання взаємодії вищих судів, а також причини існування різної практики по певних категоріях справ на рівні судів касаційної інстанції обговорювалися під час наради керівництва вищих спецсудів 6 серпня 2014 року. Був затверджений Меморандум про співпрацю, в якій вказано, що однією з форм співпраці є проведення спільних засідань пленумів вищих судів в цілях забезпечення єдності судової практики, а також запропоновано розробити Регламент спільних засідань пленумів.

Секретар пленуму ВССУ Дмитро Луспенык відмітив, що судова практика вищих судів повинна була спрямована на досягнення спільної мети - правильного розуміння законів і їх застосування. До цієї мети треба йти не паралельними шляхами, де кожен напрацьовує свої правові позиції, а разом - для вирішення спірних питань, що необхідно усій судовій системі України і державі в цілому. По словах Д. Луспеныка на сьогодні найбільш проблемні питання пов'язані з визначенням юрисдикції, земельними, кредитно-іпотечним спорами і деякими іншими аспектами договірних правовідносин.

Складним моментом в прийнятті спільних постанов пленумів є те, що усі питання повинні прийматися більшістю голосів кожного пленуму на спільному засіданні. Якщо хоч один пленум не погодиться із запропонованим варіантом постанови або окремого пункту - вони не будуть прийняті.

У напрацьованому Регламенті детально розписані процедури узгодження питань, які виносяться на спільний пленум, головування, а також узгодження самого тексту постанови. Крім того, детально розписані усі погоджувальні процедури. Ці механізми дозволять приймати спільні погоджені постанови пленумів.

Також Пленум прийняв постанова "Про застосування судами міжнародних договорів України при здійсненні правосуддя" і затвердив узагальнення судової практики застосування законодавства про обрання, продовженні запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

По инфрмации прес-служби ВССУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини