Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують телеканалам кожні шість годин повідомляти про своїх власників

18 грудня 2014, 13:28
1262
1
Реклама

Цей законопроект передбачає, що телеканали повинні кожні шість годин не менше 5 хвилин повідомляти глядачів про засновника (співзасновнику), власника (співвласнику) і осіб, які володіють істотною частиною юридичного лиця під час мовлення.

А саме, необхідно буде випустити в ефір таку інформацію:

- якщо власник юридична особа - найменування, місцезнаходження, код згідно ЄДРПОУ, банківські реквізити;

- якщо фізична особа - прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, громадянство, адреса, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія і номер паспорта для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Згідно пояснювальних документів, цей законопроект вноситься з метою "звести до мінімуму можливості використання засобів масової інформації, як важелів маніпулювання суспільною свідомістю і особистою думкою громадян, а також зміцнення і вдосконалення правових гарантій свободи слова і інформаційного суверенітету України, сприяння становленню цілісного загальнонаціонального інформаційного простору".

"Важко сказати, як це узабезпечить населення від маніпулювання суспільною свідомістю, але навряд чи канали схвально сприймуть таке нововведення, оскільки їм припаде 20 хвилин ефіру в добу витрачати на вищезгадане інформування. А цей час можна було б заповнити рекламою, що є більше прибутковим варіантом для ЗМІ", - відмітив старший юрист ЮК Prove Group Антон Каганец.

Аналогічна вимога торкається і друкованих ЗМІ, які повинні будуть вказувати своїх власників серед інших реквізитів.

"Виникає і ще одне питання, - коментує А. Каганець, - ми не провели аналіз структури власності телеканалів, але майже на 100% упевнені, що вони навряд чи безпосередньо відносяться до конкретних фізичних осіб. Швидше за все, у більшості телеканалів власниками буде якась фірма, або декілька".

Напрошується закономірний висновок - про що ж тоді можуть говорити глядачеві ці назви?

Слід зазначити, що вже давно в Україні діє Державний реєстр телерадіоорганізацій України, а також відкритий доступ в Державний реєстр юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. І усі охочі можуть упізнати необхідну інформацію.

Також нещодавно набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно визначення кінцевих выгодополучателей юридичних осіб і публічних діячів", згідно з яким юридичні особи повинні розкрити своїх кінцевих власників фізичних осіб. І ця інформація, найімовірніше, буде доступна в реєстрі.

Таким чином, за словами юриста, необхідність згаданого законопроекту № 1461 є сумнівною, якщо, по-перше, аналогічну інформацію і так можна знайти у відкритих джерелах, по-друге, розкриття кінцевого власника законопроект все одно не передбачає.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини