Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ рекомендував обмежити прийом через термінали банкнотів 100, 200 і 500 грн.

16 грудня 2014, 16:20
2300
5
Автор:
Реклама

У листі № 11-219/74519 Національний банк відмітив, що останнім часом у банки поступають пошкоджені фарбою банкноти через банкомати і інші платіжні пристрої. Регулятор вважає, що це свідчить про відсутність належного налаштування платіжних пристроїв банків.

З метою зменшення ризиків отримання збитків НБУ рекомендував банкам тимчасово обмежити прийом через платіжні пристрої банкнотів номіналами 100, 200 і 500 гривень.

Окрім цього, банки повинні забезпечити:

- оперативне налаштування платіжних пристроїв для прийому тільки придатних до звернення банкнотів, унеможлививши прийому пошкоджених;

- контроль в касах банків за платежностью і достовірністю банкнотів під час прийому і обробки готівки з використанням відповідного устаткування (приладів);

- вилучення як сумнівних банкнотів гривень, які мають ушкодження у вигляді загального або локального забруднення різного кольору (включаючи видимі в ультрафіолетових променях), і передачу їх до територіальних управлінь НБУ для досліджень.

Нагадаємо, згідно Інструкції по організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі банк у разі неможливості вивезення готівки і інших цінностей на підставі розпорядження НБУ ушкоджує готівку спеціальною фарбою або іншим способом, що забезпечує втрату банкнотами платіжних ознак.

Читайте також:
Спеціально забруднені банкноти не підлягають обміну
Банки знищуватимуть наличку і жорсткі диски при неможливості вивезення"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини