Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни до Закону про адвокатуру, розроблені Мінюстом, не виносилися на публічне обговорення,- Денис Бугай

9 грудня 2014, 13:27
1046
8
Реклама

Міністерство юстиції України заявило про готовність направити у Верховну Раду України зміни до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність". За словами представників Міністерства, цей проект погоджений з усіма професійними організаціями. Проте, представники юридичної громадськості з таким формулюванням погодитися не можуть.

"Ми не можемо повною мірою дати оцінку пропозиціям Мінюсту. Цей проект не виносився на публічне обговорення і, більше того, взагалі не знаходився у відкритому доступі. Тому для більшої частини юридичного співтовариства пропоновані ним зміни досі залишаються таємницею. Ми як представники громадськості отримали текст документу тільки нещодавно, від експертів Ради Європи", - прокоментував Президент Асоціації юристів України Денис Бугай.

В той же час, Денис Бугай розповів про наявність альтернативного законопроектунад яким довгий час працює Радий з судової реформи, сформований при Президентові України. До нього увійшли провідні експерти в області права, авторитетні адвокати і учені. Зараз законопроект знаходиться на стадії фінального обговорення, якому передувала відкрита професійна дискусія в широкому крузі фахівців і представників громадськості.

Документ, розроблений Радою, передбачає ряд важливих норм, законодавчого закріплення яких вже довго чекає адвокатське співтовариство. Зокрема, він істотно посилює права і гарантії адвокатської діяльності, регулює проблеми і підвищує вагу адвокатського запиту, вводить ротацію членів органів самоврядування через обмеження терміну перебування в посади і кількості термінів, а також передбачає ряд інших переваг.

"Розробка правових реформ повинна відбуватися консолідований, в інтересах держави і професії. Якісним змінам може сприяти тільки подібний комплексний підхід. І на розгляд парламенту повинні потрапляти законопроекти, погоджені не лише одним органом виконавчої влади, але і професійним співтовариством"- резюмував Президент АЮУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини