Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лікарі повинні вказувати в рецептах міжнародну назву ліків

8 грудня 2014, 11:02
1080
0
Реклама

Отримавши численні звернення громадян, Управління фармацевтичної діяльності Мінохоронздоров'я нагадує, що наказом від 19.07.2005 № 360 передбачено: у рецепті на лікарські засоби повинно вказуватися лише міжнародна непатентована назва.

Торгова назва вказується, якщо:

- лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви;

- відноситься до подібних біологічних лікарських засобів (биосимилярам);

- відпускається на пільгових умовах або безоплатно;

- підлягає предметно-кількісному обліку.

Згідно із законодавством України (ст. 78-1 Основ законодавства про охорону здоров'я), фармацевтичні працівники під час здійснення ними професійній діяльності повинні на вимогу споживача під час реалізації (відпустки) лікарського засобу надавати достовірну інформацію про наявність в цьому аптечному закладі лікарських засобів з такою ж діючою речовиною (по міжнародних непатентованих назвах), формою випуску і дозуванням, а також інформацію про наявність таких лікарських засобів за нижчою ціною.

Тобто, пацієнт може вибрати у аптеці серед декількох лікарських засобів по одній і тій же міжнародній непатентованій назві, однаковим властивостям, формою випуску і дозуванням, препарат за прийнятною для нього ціною.

Тому пацієнт має право вимагати у лікаря, який виписує рецепт, вказувати міжнародну непатентовану назву, щоб в аптечній установі придбати препарат за прийнятною для нього ціною.

Джерело: Мінохоронздоров'я

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини