Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: укладення ВСУ і роз'яснення ВХСУ

Реклама

Верховний Суд України

Реалізація предмета запоруки, проведена у рамках ліквідаційної процедури, без припинення обтяжень, не припиняє запоруку

При розгляді справи № 6-168цс14 про стягнення заборгованості шляхом звернення стягнення на закладене майно ВСУ роз'яснивщо реалізація майна, що є предметом запоруки, проведена у рамках ліквідаційної процедури, без припинення обтяжень, не припиняє запоруку. Запорука зберігає силу під час переходу права власності на предмет запоруки до іншої особи, отже, на нього може бути обернене стягнення на підставах, передбаченим ст.ст. 25, 26 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів і реєстрації обтяжень".

Тарифи на ж-к послуги, встановлені рішеннями ОСМД, які були визнані недійсними, підлягають оплаті

Розглянувши справу № 6-178цс14 по позову до ОСМД про стягнення безпідставно отриманих коштів, ВСУ вказавщо посилаючись на судові рішення про відміну встановлених ОСМД тарифів, позивач фактично просив звільнити його від оплати отриманих послуг за змістом будинку і прибудинкової території. Визнання недійсними рішень зборів ОСМД не звільняє власників квартир від виконання їх обов'язків за належним змістом будинку і прибудинкової території, сплати засобів за отримані житлово-комунальні послуги, а також оплати інших платежів, передбачених законом і статутними документами. ВСУ дійшов висновку, що підстави для застосування ст. 1212 Цивільного кодексу відсутні.

ВСУ прокоментував правове укладення в спорі про передачу в іпотеку майнових прав

3 грудня 2014 року було розглянуто справу № 6-173цс14 по позову до чоловіка і банку про визнання недійсним договори іпотеки. Предметом іпотеки були майнові права на квартиру у будинку, що будується, що суперечило ст. 5 Закону "Про іпотеку". Згодом чоловік позивачки отримав документ про право власності на квартиру і разом з банком вніс зміни в договір іпотеки - визначив, що в іпотеку передаються не майнові права, а квартира. Позивачка проти зміни предмета іпотеки не заперечувала і надала своєму чоловікові нотаріальну згоду на такі дії. ВСУ роз'яснивщо діюча у той час редакція ч. 2 ст. 5 Закону "Про іпотеку" визначала, що предметом іпотеки може бути об'єкт незавершеного будівництва, який стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору, за умови, що іпотекодавець може документально підтвердити право на придбання ним у власність відповідного нерухомого майна в майбутньому. Саме з цього виходили суди нижчого рівня і вказали у своїх рішеннях, що в іпотеку був переданий об'єкт незавершеного будівництва, на який іпотекодавець (чоловік позивачки) документально підтвердив своє право придбання у власність в майбутньому. ВСУ роз'яснив, що фактично так і сталося - чоловік позивачки придбав право власності на квартиру і шляхом внесення змін до іпотечного договору передав квартиру в іпотеку банку.

Вищий господарський суд України

Роз'яснено як відновлювати втрачені справи і чим підтверджується форс-мажор

Доповнено постанова Пленуму ВХСУ від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції". Роз'яснено, що єдиним належним доказом, що підтверджує настання обставин форс-мажору на території проведення АТО являється сертифікат Торгово-промислової палати України. Також роз'яснений порядок дій у разі втрати матеріалів справи (наприклад, при пересилці їх поштою). Те, що ХПК не містить положень по відновленню втраченої справи не може бути основою для відмови в прийнятті або залишенні без розгляду заяви, клопотання або іншого передбаченого ХПК звернення учасника судового процесу до господарського суду. Втрачена (у тому числі частково - наприклад, окремі томи) справа може бути відновлена за заявою учасника відповідного процесу, що звернувся до того місцевого господарського суду, який розглянув справу по суті або припинив виробництво по ньому, залишив позов без розгляду, а також господарським судом за власною ініціативою.

Прийнята постанова Пленуму про практику рішення суперечок, що виникають з кредитних договорів

У постанові Пленуму від 24 листопада 2014 року № 1 "Про деякі питання практики вирішення суперечок, що виникають з кредитних договорів" роз'ясненощо зміна економічної ситуації і коливання курсу іноземної валюти по відношенню до гривни є комерційними рисками сторін договору і не можуть бути підставами для зміни або розірвання кредитного договору, оскільки це не є істотною зміною обставин в розумінні ст. 652 ГК. Також роз'яснені питання застосування відповідальності за невиконання або неналежне виконання кредитних договорів; забезпечення виконання зобов'язань по кредитних договорах; рішення суперечок по валютних кредитах і так далі

Роз'яснений порядок повідомлення про судовий процес учасників із зони АТО

У листі № 01-06/2052/14 встановлені умови, при яких учасник судового процесу, що знаходиться на території проведення АТО, вважатиметься належним чином повідомленим про час і місце засідання госпсуду. ВХСУ відніс до таких умов випадки напряму поштою визначення по місцю знаходження учасника судового процесу, вказаному в Єдиному державному реєстрі юрособ і фізосіб-підприємців. Якщо учасник судового процесу не значиться в Реєстрі, визначення може бути спрямоване за адресою, вказаною в заяві (скарзі), або за місцем проживання фізособи, місцезнаходженню відособленого підрозділу юрособи. Якщо здійснення поштових відправлень в певні населені пункти або місцевості неможливе, суд направляє телеграму, телефонограму, з використанням факсимільного зв'язку або по електронній пошті або з використанням інших засобів зв'язку, що забезпечують фіксацію повідомлення. При неможливості повідомити учасника процесу і таким чином - інформація про час і місце судового засідання розміщується на веб-сторінці відповідного суду. Якщо господарським судом вжиті відповідні заходи по повідомленню учасника процесу, що знаходиться на території проведення АТО, у суду вищої інстанції відсутні основи для відміни прийнятого судового рішення з посиланням на пункт 2 частини 3 ст. 104 чи пункт 2 частини 2 ст. 111-10 ХПК. Відправка судових рішень по спорах, учасники яких знаходяться на території проведення АТО, здійснюється так само, за винятком відправки телеграм і телефонограм.

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ

При самообмові моральна шкода за притягнення до відповідальності не відшкодовується

26 листопада 2014 року було розглянуто справа № 6-37639св14 по позову про відшкодування моральної шкоди, заподіяної незаконним притягненням до карної відповідальності і незаконним утриманням під вартою. ВССУ роз'яснив, що вирішуючи позов про відшкодування шкоди, апеляційний суд не оцінив доказів обставин здійснення самообмови і не зробив висновок, чи привело це до незаконного засудження, що вплинуло на правильний дозвіл справи. Суд повинен встановити, чи не була самообмова добровільною. У такому разі суд повинен оцінити виконання наслідком свого обов'язку по усебічному, повному і об'єктивному дослідженню обставин справи, оскільки визнання обвинуваченим своєї провини не має переваги в порівнянні з іншими доказами, воно може бути покладене в основу вироку тільки при підтвердженні сукупністю інших доказів у справі. Апеляційний суд не дав оцінки тим доказам, які є в справі, а саме, що позивачем на досудовому слідстві здійснена самообмова, оскільки він самостійно написав явку з повинною про скоєння злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 УКпід час допитів в якості підозрюваного свою провину в його здійсненні визнав, в усіх слідчих діях, які проводилися з його участю, підтверджував факт скоєння злочину. Також не були оценины докази за фактом здійснення самообмови.

Європейський суд з прав людини

Розпочата комунікація у справах, що стосується Криму і східної України

ЕСПЧ запропонував російському уряду представити свої зауваження з питання про прийнятність двох міждержавних скарг, поданих Україною відповідно до ст. 33 (міждержавні справи) Європейській конвенції з прав людини. Перша справа стосується подій в Криму, що сталися у березні 2014 року, і ситуації в східних регіонах України. Друга справа стосується передбачуваного викрадення 3 груп дітей в східній Україні і їх тимчасової передачі в Росію.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини