Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕСПЧ почав комунікацію у справах, що стосується Криму і східної України

Реклама

Європейський суд з прав людини запропонував російському уряду представити впродовж 16 тижнів свої зауваження з питання про прийнятність 2 міждержавних скарг, поданих урядом України проти Російської Федерації. Перша справа стосується подій в Криму, що сталися у березні 2014 року, і ситуації в східних регіонах України. Друга справа стосується передбачуваного викрадення 3 груп дітей в східній Україні і їх тимчасової передачі в Росію. Зафіксовані 3 таких випадку в період з червня по серпень 2014 року.

Перша скарга (№ 20958/14), подана 13 березня 2014 року, торкається вторгнення Російської Федерації на територію АР Крим і здійснення Росією контролю над сепаратистами і озброєними групами, діючими в східній Україні, що привело до численних порушень Європейській конвенції з прав людини. Уряд України посилається на ст.ст. 2 (право на життя), 3 (заборона тортур і нелюдяного або принижуючого гідність звернення), 5 (право на свободу і особисту недоторканість), 6 (право на справедливий судовий розгляд), 8 (право на повагу приватного життя), 9 (свобода релігії), 10 (свобода висловлювання думки), 11 (свобода зборів і об'єднань), 13 (право на ефективний засіб правового захисту) і 14 (заборона дискримінації) Конвенцій, ст. 1 Протоколу № 1 (захист власності) і ст. 2 Протоколи № 4 (свобода пересування) до Конвенції.

Після подачі скарги 13 березня 2014 року, Суд вирішив застосувати Правило 39 Регламенту Суду (тимчасові заходи), закликаючи як Росію, так і Україну, утриматися від вжиття яких-небудь заходів, зокрема здійснення військових дій, які могли б привести до порушення прав цивільного населення, зокрема, відповідно до ст.ст. 2 і 3 Конвенції. Тимчасова
міра залишається в силі.

Друга скарга проти Росії (№ 43800/14) була подана 13 червня 2014 року і торкається викрадення трьох груп українських сиріт і дітей, що залишилися без піклування батьків, а також декількох дорослих, їх сопровождавщих. Після дій дипломатичних органів викрадені люди були повернені в Україну. Але викрадення і незаконні перетини кордону порушують ст.ст. 2 (право на життя), 3 (заборона тортур і нелюдяного або принижуючого гідність звернення), 5 (право на свободу і особисту недоторканість), 8 (право на на повагу приватного життя) Конвенцій і ст. 2 Протоколи № 4 (свобода пересування) до Конвенції.

Крім того, до Суду подано більше 160 індивідуальних скарг у зв'язку з подіями в Криму і на сході. Скарги подані як проти України, так і проти Росії або ж проти обох країн. Більше 20 з них пов'язані з подіями в Криму, інші - з подіями в східній Україні.

За інформацією прес -службы ЕСПЧ

Нагадаємо, розпочата процедура залучення Росії до відповідальності в Міжнародному суді ООН за порушення Конвенції про боротьбу з тероризмом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини