Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Деофшоризация в Україні і за кордоном: законодавчі ініціативи і практичне застосування

25 листопада 2014, 14:12
823
0
Реклама

Відкриваючи семінар, Олена ВознюкПрезидент ИФА України, відмітила актуальність теми анти-офшорных заходів як на локальному, так і на міжнародному рівнях в зв'язку із зростаючою глобалізацією, а також дискуссионность питань, що стосуються імплементації країнами міжнародних правил : "Україна, не будучи безпосередньо залученою в сферу дії плану BEPS, все ж повинна приділяти належну увагу процесу підготовки і виконання Плану, оскільки її наслідки, в першу чергу для транснаціональних компаній, працюючих в Україні, будуть ощутимы вже в недалекому майбутньому".

Детальний огляд дискусії за планом BEPS у рамках релиза ОЭСР від 16 вересня 2014 р., а також досягнуті результати першої фази Плану надав учасникам семінару старший менеджер PwC Ukraine Олег Шмаль. На думку Олега, BEPS стане актуальним для України вже через декілька років, а наступних важливих рішень, сприяючих швидкій імплементації обговорюваних заходів, можна чекати вже на саміті G20 у Брисбене в листопаді цього року.

Старший науковий співробітник Науково-дослідного центру з питань оподаткування, к.ю.н. Павло Селезень у своєму виступі акцентував увагу на ініціативах у рамках BEPS стосовно обмеження практики неналежного використання податкових угод. Зокрема, Павло відмітив, що зважаючи на нечіткість термінології GAAR і з метою балансу інтересів платників податків і контролюючих органів ведеться дискусія про те, що контролюючі органи повинні не робити аргументовані виводь, а доводити, що отримання договірних переваг є саме основною метою, а не одній з цілей.

Питання застосування судових доктрин до зовнішньоекономічних операцій було предметно розглянуте на прикладі знакових українських судових справ (Auchan, ArcelorMittal) старшим юристом податкової практики ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і Партнери" (Україна) Олександром Майдаником спільно із заступником начальника відділу забезпечення другої судової палати Вищого адміністративного суду України Антоном Поляничком. В ході дискусії співдоповідачі, зокрема, висловили припущення, що виграти ті судові справи, де застосовувалися доктрини ділової мети або переважання суті над формою, платникам податків допомогла та обставина, що при розробці доказової бази контролюючі органи не прагнули задіювати міжнародний елемент, обмежуючись лише Україною.

Начальник управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Державної фіскальної служби України Олексій Задорожный проінформував учасників семінару про плановані зміни в анти-офшорные норми Податкового кодексу України (правила тонкої капіталізації, оподаткування роялті), змінах в правилах трансфертного ціноутворення, планах Служби по вивченню імплементації плану BEPS, а також відповів на питання учасників.

Освітити останні тенденції в анти-офшорном законодавстві Російської Федерації ИФА Україна попросила своїх колег з російського відділення IFA. У інтерактивній дискусії, яка здійснювалася по телемосту, взяли участь глава податкової практики Linklaters Віктор Мачухарадник Dentons Борис Брук і керівник напряму по супроводу міжнародних інвестиційних проектів Baker Tilly Russaudit Андрій Кириллов. В ході півторагодинної сесії російські колеги розповідали українській аудиторії про специфіку і зміни в підході російської влади до питання деофшоризации з початку 2014 р., а також про реакцію російського бізнесу на плановані зміни. Також було висловлено припущення, що відповідний законопроект буде ухвалений в листопаді 2014 р. і набуде чинності з 2015 р.

Джерело: ИФА Україна

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини