Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські діти зможуть поскаржитися в ООН на порушення державою їх прав

24 листопада 2014, 12:33
925
1
Реклама

У штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку Міністр соціальної політики Людмила Денисова 20 листопада від імені України підписала Факультативний протокол відносно процедури повідомлень до Конвенції ООН про права дитини.

Окрім України Факультативний протокол був підписаний також Францією. На даний момент загальна кількість країн, що підписали протокол, - 48.

Метою Факультативного протоколу є забезпечення можливості звернення дітей чи їх представників в Комітет ООН з прав дитини з індивідуальними заявами відносно порушення державою їх прав, передбачених Конвенцією про права дитини і факультативними протоколами до неї.

Тепер протокол підлягає ратифікації Верховною Радою з метою набуття чинності для України.

За інформацією Минсоцполитики

Факультативний протокол до Конвенції про права дитини, що стосується процедури повідомлень був схвалений Генеральною Асамблей ООН 19 грудня 2011 року, а набув чинності після підписання його десятьма країнами, в 2014 році.

Документ дає можливість дітям направляти в Комітет ООН з прав дитини (якщо національні можливості захисту були вичерпані) скарги про грубих або систематичних порушеннях державою-участником прав, передбачених в Конвенції про права дитини або у факультативних протоколах до неї, що стосуються торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії, участі дітей в озброєних конфліктах.

Комітет може попросити державу зробити тимчасові заходи для захисту дитини або групи дітей. Якщо було встановлено, що відповідна держава порушила Конвенцію, Комітет розробить особливі рекомендаціїякі держава повинна буде виконати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини