Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

14 листопада 2014, 12:05
2447
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів тижня, що йде, враховуючи набуття чинності документів, результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Нацбанк підвищив облікову ставку


З 13 листопада постановою регулятора № 719 встановлена облікова ставу у розмірі 14 %. Регулятор підкреслив, що, незважаючи на істотні зусилля реформістів уряду України і НБУ, основні макроекономічні показники мають тенденцію до погіршення. Згідно повідомленню НБУ, зроблені стабілізуючі заходи вимагають посилення за рахунок застосування інструментів процентної політики у напрямі збільшення внутрішньої вартості гривні. Також відзначається, що збільшення облікової ставки на нинішньому етапі матиме мінімальний вплив на розвиток реального сектора економіки, оскільки кредитна активність банків залишається низькою із-за підвищеного рівня ризиків ділового середовища.

2. Бізнес скаржиться на посилення адміністративного тиску

Заступник Глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимкив стурбований усилением адміністративного тиску на бізнес і підкреслює, що така практика є неприпустимою. Багато скарг бізнесу торкаються судових розглядів з боку органів центральної виконавчої влади, які були розпочаті ще при режимі Віктора Януковича, а також необгрунтованих перевірок, незважаючи на мораторій. Є скарги і на дії АМКУ. Для боротьби з необгрунтованим тиском на бізнес буде відновлене і реформоване роботу Ради вітчизняних і іноземних інвесторів при Президентові України.

3. Постачання дитячих товарів звільнені від ПДВ

Уряд прийняло постанова, якою затверджений перелік продуктів дитячого харчування і товарів дитячого асортименту для немовлят, операції з поставки яких звільнятимуться від оподаткування на додану вартість. Початковий перелік продуктів дитячого харчування і товарів дитячого асортименту був сформований Мінохоронздоров'я і надалі допрацьований з урахуванням пропозицій органів центральній виконавчій владі і громадськості.

4. Призначений той, що виконує обов'язки голови Держпідприємництва

Що тимчасово виконує обов'язки голови Державної служби з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва призначений Олег Шейко, який раніше обіймав посаду замголови цієї держслужби. Про це говориться у розпорядженні уряду від № 1075-р. Нагадаємо, що колишній голова Держпідприємництва Михайло Бродський був люстрирован.

5. Працедавцям рекомендують перенести робочі дні заради новорічного відпочинку

Уряд прийняло рішення про перенесення робочих днів в 2015 році з метою створення сприятливих умов для святкування Нового року і Різдва - для працівників, яким встановлений п'ятиденний робочий тиждень : з п'ятниці 2 січня - на суботу 17 січня; з четверга 8 січня - на суботу 31 січня; з п'ятниці 9 січня - на суботу 14 лютого. Розпорядження Кабміну має рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів приймається працедавцем самостійно.

6. НБУ висловив свою позицію про Bitcoin

Нацбанк розглядає Bitcoin як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальною вартістю і не може використовуватися фізичними і юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства. Як відзначається, під час використання віртуальної валюти Bitcoin чинником підвищеного ризику є анонімність і децентрализованность операції. З метою захисту прав споживачів і безпеки переказу грошових коштів Національний банк рекомендує використовувати послуги тільки тих платіжних систем, які внесені НБУ в реєстр. При цьому юрист вважає позицію НБУ непереконливою.

7. Підприємства дожны негайно почати купувати газ тільки у "Нафтогазу"

Кабінет Міністрів 12 листопада прийняв постанову № 599яким передбачається негайно ввести в дію постанову № 596 про купівлю газу підприємствами тільки у "Нафтогазу". Змінами встановлено, що підприємства повинні починати закупівлі газу з дня набуття чинності цієї постанови (11 листопада), а не з 1 грудня, як передбачалося раніше. Експерти вважають, що ці постанови знищать газовий ринок.

8. Як визначити підозрілу операцію у сфері нерухомості?

Госфинмониторинг ствердив Методичні рекомендації по виявленню СПФМ операцій, що підлягають фінансовому моніторингу. Ради торкаються в основному суб'єктів, працюючих на ринку нерухомості. Рієлторам рекомендується при укладенні договорів з клієнтами звертати увагу на походження капіталів, притягнених при проведенні операцій з нерухомістю. Треба бути обережними, якщо покупцем виступає юрособа з незначним періодом діяльності. Уважними треба бути до працюючих через представників, а також клієнтам, які розраховуються наличкой або мають справу з нерухомістю, ціна якої істотно відрізняється від ринкової. У разі виявлення підозрілої фінансової операції треба повідомити в Госфинмониторинг.

9. Кабмін затвердив критерії оцінки ризику від госпдіяльності у сфері надр


З 11 листопада діє постанова № 593. Цим документом Кабмін ствердив Критерії, по яких оцінюється ризик від госпдіяльності у сфері геологічного вивчення і раціонального використання надр і визначається періодичність перевірок Державною службою геології і надр. У документі передбачено 2 критерії оцінки ризику : вид користування надрами і вид корисної копалини. Щоб уникнути нагляду у сфері надр мінімум на півтора роки - треба, щоб Госгеонедра не виявили порушення законодавства по останніх двох перевірках.

10. Як заповнювати декларацію по податку на прибуток від торгівлі цінними паперами?

Державна фіскальна служба в листі № 9666/7/99-99-19-02-01 нагадала, що прибуток, отриманий від операцій по торгівлі цінними паперами, які перебувають / не перебувають в обороті на фондовій біржі, підлягає оподаткуванню по ставці 18 %. Зокрема, роз'ясненощо у складі податкової декларації по податку на прибуток подається доповнення з віддзеркаленням розрахунку суми фінансового результату по операціях по торгівлі цінними паперами, проведеним з 03.08.2014 по 31.12.2014.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини