Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦБФР утвердила документ, предусматривающий действия депозитарных учреждений, работающих в зоне антитеррористической операции

14 листопада 2014, 11:00
657
0
Реклама

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку прийняла рішення "Про запобігання порушенням прав інвесторів і уникненні ризиків професійних учасників" на своєму плановому засіданні 11 листопада 2014 року.

"Документ був розроблений у зв'язку з ситуацією, яка склалася на окремих територіях Донецькою і Луганською областей, яка може привести до виникнення загрози заволодіння сторонніми особами інформацією, документами і майном учасників фондового ринку. Головним завданням регулятора в цій ситуації є забезпечення захисту прав інвесторів і запобігання і уникнення ризиків в діяльності професійних учасників фондового ринку", - відмітила Ірина Курочкина, директор Департаменту регулювання депозитарної і клірингової діяльності НКЦБФР.

Документ передбачає, що депозитарні установи, які працюють на Окремій території (у населених пунктах Донецької і Луганської областей, що знаходяться на території проведення антитерористичної операції), повинні впродовж п'яти робочих днів з дня набуття чинності цього рішення повідомити НКЦБФР і НДУ (Національному депозитарію України) про неможливість (при такій нездатності) виконувати будь-яку зі своїх функцій з вказівкою дати припинення її здійснення. У разі неотримання повідомлення впродовж п'ятнадцяти робочих днів з дня набуття чинності цього рішення, Комісія визнає депозитарну установу і його структурні підрозділи такими, які зупинили діяльність з наступного дня після останнього виходу на зв'язок з НДУ і непідтримки її впродовж п'яти робочих днів підряд. Також цим документом регулятор рекомендує впродовж п'яти робочих днів з дня набуття чинності таким депозитарним установам і їх структурним підрозділам тимчасово змінити свою фактичну локацію поза Окремою територією, Автономною республікою Крим і містом Севастополя на період до закінчення проведення антитерористичної операції і створення умов, необхідних для відновлення здійснення професійної діяльності на фондовому ринку по місцезнаходженню. Після чого впродовж п'яти робочих днів надати НКЦБФР і НДУ відповідне письмове повідомлення про ці зміни (з вказівкою нового місцезнаходження і графіку роботи) і впродовж п'ятнадцяти робочих днів - копію договору, що підтверджує право тимчасового користування приміщенням.

У разі, якщо депозитарна установа не змінила своє місцезнаходження, воно повинне впродовж п'яти робочих днів з дня набуття чинності цього рішення передати бази даних депозитарного обліку і інформацію, необхідну для доступу до них (паролі) в НДУ (за допомогою розробленого НДУ спеціального сервісу), після чого зупинити проведення будь-яких операцій по рахунках депонентів цінних паперів, відкритих в депозитарній установі або його структурному підрозділі, до закінчення проведення антитерористичної операції і створення умов, необхідних для відновлення здійснення професійної діяльності на фондовий ринку.

Якщо депозитарна установа не виконає передбачених цим рішенням дій, то повинно припинити проведення операцій, пов'язаних з придбанням або припиненням прав власності на цінні папери, у тому числі по проведенню розрахунків в цінних паперах по угодах відносно них, і повідомити про це Розрахунковому центру. У разі отримання від НДУ повідомлення Розрахунковий центр повинен припинити прийом до виконання зобов'язань по договорах з цінними паперами.

Додамо, що під час обнародування проекту схваленого документу були отримані і враховані пропозиції і зауваження від НДУ (Національного депозитарію України), ПАРД (Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв) і АФП (Асоціації "Фондове партнерство").


Зараз документ поданий на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України; він набуде чинності з дня його офіційної публікації.

Джерело: прес-служба НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини