Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Постанова Кабміну знищить газовий ринок, - експерти

13 листопада 2014, 17:33
1513
5
Реклама

Кабінет Міністрів зобов'язав великі промислові, енергогенеруючі і теплогенерирующие підприємства негайно перейти на закупівлю природного газу виключно у НАК "Нафтогаз України"заборонивши тим самим можливість вільного вибору постачальника.

На думку експертів асоціації "Газові трейдери України", це рішення - чіткий сигнал до повернення монополії державній компанії, фактичний заборона вільного ринку. Подібні заходи ставлять під загрозу виконання контрактів на постачання природного газу, що внаслідок чого добувають компанії і незалежні трейдери зазнають збитків, а також абсолютно не відповідають законодавству України і повністю порушують міжнародні зобов'язання України.

Незалежні газодобувні компанії вже заявили про можливу зупинку здобичі в таких умовах, що означає перехід усієї промисловості України фактично на купівлю газу, поставленого на користь НАК "Нафтогаз України" з ресурсів Російської Федерації.

Норма постанови № 596 про те, що закупівля природного газу у інших постачальників забороняється, порушує засадничі принципи функціонування рынк, визначені ст. 9 Закону "Про основи функціонування ринку природного газу", а саме - вільного вибору постачальників природного газу, вільної торгівлі природним газом, забезпечення рівних можливостей для доступу до Єдиної газотранспортної системи України, добросовісній конкуренції між учасниками ринку природного газ в умовах рівних прав і можливостей і недопущення дій, спрямованих на спричинення збитку іншим природного газу.

Як мовиться в повідомленні асоціації, ст.28 Закону "Про теплопостачання" передбачені єдині підстави для обмеження в постачанні теплової енергії - введення надзвичайного стану і особливого періоду. Аналогічні вимоги встановлені і Законом "Про функціонування паливно-енергетичного комплексу в особливий період". При цьому законопроект про особливий період в ПЕК прийнятий лише у першому читанні.

В цілому постанови № 596 і № 599 не відповідають вимогам законів "Про основи функціонування ринку природного газу", "Про трубопровідний транспорт", "Про теплопостачання", "Про нафту і газ", "Про функціонування паливно-енергетичного комплексу в особливий період", "Про правовий режим надзвичайного стану", "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію".

На сьогоднішній момент немає законних підстав для обмеження закупівель і постачань природного газу - запевняють в асоціації "Газові трейдери України".

На думку експертів, цей нормативний акт посилить відношення держави, добувних компаній і незалежних постачальників природного газу, підірве довіру інвесторів і міжнародних інституцій до газового ринку України, фактично зупинить вільний ринок природного газу і не дасть можливості реалізувати заявлені наміри уряду реформувати газовий ринок відповідно до європейських принципів, а також приведе до недоотримання держбюджетом значних сум податків і зборів, створить безпрецедентные умови для посилення загрози енергетичної безпеки України.

За інформацією прес-служби асоціації "Газові трейдери України"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини