Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк підвищив облікову ставку до 14%

13 листопада 2014, 09:25
1859
3
Реклама

Правління Національного банку України прийняло постанову від 12 листопада 2014 року № 719 "Про регулювання грошово-кредитного ринку", яким, зокрема, передбачено встановити з 13 листопада 2014 року облікову ставку в розмірі 14 %.

У Нацбанку відмічають, що погіршення ринкових очікувань і подальша девальвація гривні обумовлюють додатковий інфляційний тиск, який залишатиметься підвищеним і на початку наступного року. Також регулятор підкреслив, що, незважаючи на істотні зусилля реформістів уряду України і НБУ, основні макроекономічні показники мають тенденцію до погіршення.

Згідно повідомленню НБУ, зроблені стабілізуючі заходи вимагають посилення за рахунок застосування інструментів процентної політики у напрямі збільшення внутрішньої вартості гривні. Також відзначається, що збільшення облікової ставки на нинішньому етапі матиме мінімальний вплив на розвиток реального сектора економіки, оскільки кредитна активність банків залишається низькою із-за підвищеного рівня ризиків ділового середовища.

Облікова ставка є базовою відносно інших процентних ставок Нацбанку, зокрема по ній здійснюються операції по підтримці ліквідності банків на тендерах по рефінансуванню. Облікова ставка є орієнтиром вартості позикових засобів - змінюючи її розмір, НБУ надає сигнал учасникам ринку про спрямованість грошово-кредитної політики і рішучості намірів належним чином виконувати свою основну функцію по забезпеченню стабільності гривні.

Напам'ятаємо, останній раз НБУ підвищував облікову ставку в липні 2014 року, з 9,5 % до 12,5 % річних.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини