Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правозахисники просять Нацбанк не дискримінувати кримчан

11 листопада 2014, 13:12
453
0
Реклама

Правозахисні організації звернулися до голови Національного банку України Валерії Гонтаревой із приводу постанови № 699 "Про застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим". (Детальніше про документ: Нацбанк встановив правила розрахунків з Кримом)

На думку правозахисників, документ носить дискримінаційний характер, суперечить нормам національного права і порушує права громадян України - внутрішньо переміщених осіб з території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

Зокрема, в п.1 постанови визначено, що для цілей застосування нормативно-правових актів НБУ особа з реєстрацією/проживанням на території СЭЗ "Крим" прирівнюється до нерезиденту (по інвестиційних операціях - до іноземного інвестора). В результаті з 4 листопада 2014 року банківські установи почали відмовляти громадянам, що мають "кримську реєстрацію", в наданні послуг : відкритті банківських рахунків, обміні валюти і тому подібне

В той же час, діюча редакція Закону про СЭЗ "Крим" не містить норм, які б обмежували права громадян на отримання банківських послуг (таких як відкриття рахунків, або обмін валюти). У пункті 12.5 статей 12 Закону йдеться про визнання вказаної вище категорії громадян нерезидентами лише "відносно здійснення митних формальностей".

Правозахисники сподіваються, що п. 1 постанови є "технічною помилкою, а не результатом свідомих дій керівництва НБУ, оскільки у такому разі дискримінація десятків тисяч громадян України може свідчити про злочинне перевищення влади посадовцями".

Валерію Гонтареву закликають якнайскоріше вирішити питання про приведення положень постанови № 699 у відповідність з чинним законодавством України.

Джерело: УХСПЧ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини