Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про люстрацію

16 жовтня 2014, 09:25
1690
1
Реклама

Сьогодні, 16 жовтня, набув чинності Закон України від 16 вересня 2014 роки № 1682 - VІІ "Про очищення влади".

Законом определяюся правові і організаційні основи проведення перевірки державних службовців і прирівняних до них осіб, посадовців органів місцевого самоврядування з метою відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів. Визначені посади і критерії люстрації.

Читайте детальніше про норми документу : Закон про люстрацію опублікований.

Впродовж 10 днів з дня набуття чинності Закону будуть звільнені особи на підставі критеріїв, визначених частиною першої статті 3 справжні Закони, а саме - які сукупно займали не менше 1 року керівні посади в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року (тобто, під час президентства Віктора Януковича). При цьому на 10 років більшість з них будуть усунені від влади і не зможуть обіймати посади чиновників.

Під такий критерій люстрації підпадають
Президент України, Прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, міністри, керівники інших центральних органів виконавчої влади, голова Національного банку, АМКУ, ФДМУ та ін., також глави ОГА, усі їх заступники і усі глави РГА, які працювали в указаний час, а також ті, хто працював в період Євромайдану і не звільнилися за власним бажанням.

Інформація про таких першочергово звільнених осіб буде обнародувана на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції.

Нагадаємо, Міністр юстиції Павло Петренко раніше заявив, що Мінюст готів в перший день дії Закону ствердити порядок проведення перевірок по усьому державному апарату. За його прогнозами, люстрационная перевірка усієї вертикалі державної влади займе 2-3 року. В першу чергу пройдуть перевірку центральні органи виконавчої влади, на другому етапі - обласні органи, і на останньому етапі - чиновники на рівні районів і міст.

Детальніше: Уряд приступає до виконання Закону про люстрацію

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини