Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилена відповідальність за підкуп виборців

14 жовтня 2014, 11:59
734
6
Реклама

Верховна Рада сьогодні прийняла Закон про внесення змін до Карного кодексу відносно посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян (законопроект № 4741).

Законом, зокрема підвищені санкції за окремі правопорушення, передусім, досконалі по змові з членом виборчої комісії (комісії референдуму) і групою осіб, що дозволить здійснювати оперативно-розшукові заходи в карних процесах по кваліфікованих складах карних злочинів проти виборчих прав громадян.

Документом в новій редакції викладена стаття 158 Карного кодексу (Надання неправдивих відомостей в орган ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців) і стаття 158-1 (Незаконне використання виборчого бюлетеня, хворіючи для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більш ніж один раз).

Так, перешкода здійсненню виборчого права і права брати участь в референдумі, роботі виборчкома передбачає обмеження або позбавлення волі на термін від 3 років.

Умисне надання органу ведення Держреєстру виборців помилкової інформації про виборців, несанкціоновані дії з інформацією, яка міститься у базі даних Держреєстру, карається позбавленням волі від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 1 до 3 років.

Підробка, незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених виборчих документів караються позбавленням волі від 3 до 7 лет.

Також в новій редакції викладена стаття 160 (Підкуп виборцяучасника референдуму), згідно якої прийняття пропозиції, обіцянка або отримання виборцем, учасником референдуму для себе або третьої особи неправомірної вигоди за здійснення або невиконання яких-небудь дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (ділянці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передачі виборчого бюлетеня (хворіючи для голосування на референдумі) іншій особі), - карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням свободи на той же термін.

Детальніше про норми проекту : Урядовим законопроектом посилюються санкції за ряд злочинів відносно виборчого процесу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини