Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Надзвичайний стан енергоринку продовжений на місяць

3 жовтня 2014, 10:18
792
4
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

24 серпня набуло чинності розпорядження Кабінету Міністрів № 764-р "Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії"а на вчорашньому засіданні уряду дія надзвичайних заходів була продовжена ще на один місяць.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Ухвалення подібних рішень, по суті, означає початок етапу можливого ручного управління ринком електроенергії. При цьому значно зростає роль регуляторів : Нацкомиссии з питань енергетики і Міністерства палива і вугільної промисловості. Адже саме вони наділяються широким кругом повноважень, зокрема коригувати тарифи на електроенергію, вносити зміни в інвестиційні програми, встановлювати і знімати надбавки виробникам і т. д.

При цьому монополіст "Укрэнерго" (також зі схвалення Міністерства) має право визначати рівень завантаження потужностей, управляти виробництвом електроенергії (зокрема, з альтернативних джерел), обмежувати експорт електроенергії з України. Уряд заявляє, що подібні заходи викликані виключно дефіцитом палива (вугілля і газу).

ПРОТЕ:

Для інвесторів подібні новини є тривожним сигналом, а сам документ різко підвищує ризик того, що регулювання здійснюватиметься непрозорий або в інтересах окремих гравців ринку. Адже такі нововедения можуть повністю змінити правила гри на ринку постачань електроенергії. Якщо раніше теплові електростанції працювали по цінових заявках і тим самим конкурували за право постачання електроенергії споживачам, то тепер при введенні ручного управління регулятор самостійно визначатиме, у кого з генераторів купуватиме електроенергію "Енергоринок".

Цей матеріал представлений в щоденному огляді головних правових подій Єдиної інформаційної платформи ЛІГА :ЗАКОН ДЛЯ УСІХ. Детальніше про Єдину платформу>>

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини