Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про створення вільної економічної зони в Криму

Реклама

27 вересня набув чинності Закон № 1636 - VII "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", який був прийнятий Верховною Радою 14 серпня.

СЭЗ "Крим" вводиться в АР Крим і місті Севастополі на 10 років. Цей термін може бути продовжений або скорочений. Закінчення режиму тимчасової окупації не є основою для припинення дії СЭЗ "Крим". Адміністративна межа між територією СЭЗ і іншою територією України співпадає з сухопутним адміністративною межею між АР Крим і Херсонською областю. Територія СЭЗ не поширюється на виняткову морську економічну зону України, визначену згідно з нормами Конвенції ООН по морському праву 1982 року і Угоди про імплементацію частини XI Конвенції від 10 грудня 1982 рокуа саме: на територіальне море України і прилеглі зони, протоки, використовувані для міжнародного судноплавства, континентальний шельф, відкрите море, режим островів і міжнародний район морського дна, а також на повітряний простір над півостровом Крим, визначений відповідно до Конвенцією про міжнародну цивільну авіацію 1944 року. На територію СЭЗ поширюються норми Договори по відкритому небу 1992 року.

У межах СЭЗ "Крим" створюється вільна митна зонаяка за своїм функціональним типом є одночасно вільною митною зоною комерційного, сервісного і промислового типу згідно ст. 430 Митного кодексу. СЭЗ "Крим" створюється ipso jure без узгодження з відповідними органами місцевого самоврядування або місцевими органами виконавчої влади. Органом її господарського розвитку і управління є державна Компанія СЭЗ, що управляє, "Крим"яка не може бути корпоратизирована або приватизована. Її функції і повноваження визначаються Кабміном, при цьому він може відмовитися від її освіти або делегувати її функції центральному органу виконавчої влади або державному підприємству.

Згідно із Законом на території СЭЗ не справляються загальнодержавні податки і збори і пенсійний збір. Взаємини між особами, які мають податкову адресу на території СЭЗ "Крим", і особами, які мають податкову адресу на іншій території України, являються контрольованими операціями згідно ст. 39 НК. Фізособа, яка має податкову адресу (місце проживання), юрособу (відособлений підрозділ), яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території СЭЗ "Крим", прирівнюються з метою оподаткування до нерезиденту.

Прибутки найнятих робітників, що постійно проживають в Криму (зарплата і інші подібні виплати і компенсації, що виплачуються працедавцем з інших регіонів України), оподатковуються за загальними правилами по місцезнаходженню такого працедавця. Фізособа, податкова адреса якої знаходиться в інших регіонах, зобов'язана задекларувати об'єкти житлової нерухомостіщо знаходяться в Криму.

Витрати юрособиприрівняного до резидента, понесені на оплату вартості товарів (робіт, послуг), поставлених особою, прирівняною до нерезидента, включаються до складу витрат в сумі, передбаченій пунктом 161.2 ст. 161 НК для офшорних компаній.

У свою чергу, товариякі були зроблені, досить перероблені або ввезенны на митну територію України і випущені для вільного звернення в Криму до набуття чинності Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України", вважаються товарами українського походженнявільно переміщаються на іншу територію України без застосування заходів тарифного і нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності до 1 січня 2015 року.

Також на території СЭЗ може застосовуватися мультивалютний режимпо якому в оплату вартості товарів (робіт, послуг), які продаються (надаються) в межах Криму, приймається як гривна, так і валюти іноземних держав, які включені Нацбанком в 1 - 2 групи Класифікатора іноземних валют і банківських металів. При цьому Декрет Кабміну "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" допонен нормою, згідно якої індивідуальні ліцензії видаватимуться на використання іноземної валюти на території України як засоби платежу або в якості запоруки, за винятком оплати в іноземній валюті за товари, роботи, послуги, а також оплати праці, на тимчасово окупованій території.

Будь-хто безготівкові платежі (переклади) з території СЭЗ на іншу територію України або братноосуществляются виключно у гривні чи у вільно конвертованій валюті. Особливості режиму таких платежів (перекладів) встановлюються Нацбанком.

Вимоги відносно обов'язкового продажу надходжень (у тому числі виручки) у іноземній валюті не застосовуються до юрособ (філіям, відділенням, іншим відособленим підрозділам) з місцезнаходженням на території СЭЗ.

Встановлено, що кримські суб'єкти господарської діяльності можуть отримати статус учасників, учасників попередньої кваліфікації або виконавців, а товари (роботи, послуги) з походженням з Криму, можуть бути об'єктом держзакупівель на загальних підставах відповідно до Закону "Про здійснення державних закупівель", які здійснюються за рахунок засобів державного або місцевих бюджетів.

Також встановлено, що ліцензії, сертифікати і дозволи, видані до набуття чинності Закону діють на території Криму до закінчення терміну їх дії.

Перехідні положення Закону регулюють особливості функціонування СЭЗ "Крим" в період тимчасової окупації її території, операції з об'єктами права приватної, державної і комунальної власності на тимчасово окупованій території, евакуацію громадян і бізнесу.

Крім того, в Законі "Про торгово-промислові палати в Україні" встановлено, що Торгово-промислова палата України і торгово-промислові палати України притягуються до надання експертних укладень про походження товарів у тих випадках, коли відповідно до міжнародних договорів України повноваження видачі сертифікатів походження товарів надані митному органу, якщо інше не визначене такими міжнародними договорами. Порядок надання експертних укладень встановлюється Кабміном.

Крім того, тимчасово на період дії особливого правового режиму, визначеного Законом "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України", припиняється застосування до платників єдиного внеску з Криму ст.ст. 25 і 26 (відповідальність за несплату ЕСВ) Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Податкова інформація про суми недоїмки платників єдиного внеску зберігається і обробляється в інформаційних базах контролюючих органів в окремому (забалансовому) порядку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини