Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк хоче отримати право законодавчої ініціативи

Реклама

Національний банк рішенням від 11 вересня 2014 року № 27 вніс зміни в Основні принципи грошово-кредитної політики на 2014 рік. Основні принципи грошово-кредитної політики на 2014 рік розроблені з використанням макроекономічних прогнозів, які були погоджені Нацбанком і Урядом при здійсненні першого перегляду програми "Стенд-бай" МВФ.

Нацбанк вніс корективи у прогнози Кабміну : згідно вказаним прогнозом номінальний ВВП в 2014 році складе 1524 млрд. грн.(замість - 1574,3 млрд. грн.), приріст реального ВВП - "мінус" 6,5% (замість "мінус" 3%) приріст індексу споживчих цін - 19,0% (замість 12%) (у розрахунку грудень в порівнянні з груднем попереднього року).

Приріст монетарної бази в 2014 році може бути в межах до 28% (замість 21%). Цей показник враховує як очікувану зміну попиту на гроші для здійснення господарських трансакцій, так і необхідність підтримки ліквідності банків через інструменти НБУ в умовах тимчасового погіршення ринкових очікувань і обумовленого цим відтоку частини заощаджень з банківських рахунків.

Показник приросту індексу споживчих цін буде триматися в межах, 19% (раніше прогнозувалося 12%), що не перевищують.

Головним поточним пріоритетом діяльності Нацбанку є підтримка стабільності банківської системищо є необхідною умовою для стабільності грошової одиниці України. Планується активізація роботи по відновленню довіри населення до Нацбанку, національної грошової одиниці і банківської системи в цілому.

Має бути укріплена ліквідність Фонду гарантування вкладів фізосіб і у разі виникнення необхідності своєчасно прийматися в межах компетенції адекватні заходи по підтримці його діяльності.

Правлінню Нацбанку доручено вживати активніші заходи по стабілізації ситуації на валютному ринку, зокрема, у разі загострення ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках своєчасно і гнучко застосовувати тимчасові заходи з метою нейтралізації суб'єктивною складовою у функціонуванні ринку.

Буде розглянуто питання доцільності надання Нацбанку права законодавчої ініціативи.

Нацбанку спільно з Кабміном рекомендовано за підсумками 2014 року провести аналіз ефективності надходжень до Держбюджету від податку на прибутки, отримані фізособами у формі відсотків, нарахованих на банківські депозити, і оцінити міру впливу його застосування на ліквідність банківської системи. За умови подальшого поглиблення політичних і економічних ризиків, дестабілізації ситуації на валютному ринку і поглиблення девальваційного тиску на гривню перед Міжнародним валютним фондом буде поставлено питання необхідності і можливості гнучкого виконання Нацбанком зобов'язань по збільшенню рівня золотовалютних резервів до кінця 2014 року.

Також читайте: Рада НБУ затвердила основи грошово-кредитної політики на 2015 рік

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини