Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР надала особливий статус Донбасу

16 вересня 2014, 12:50
2066
20
Реклама

На сьогоднішньому закритому засіданні народні депутати 277 голосами прийняли Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (президентський законопроект № 5081).

Згідно з текстом законопроекту на 3 року вводиться особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. До них відносяться райони, міста, селища, сіла, які визначаються рішенням Верховної Ради України.

Держава гарантує право мовного самовизначення кожного жителя в окремих районах Донецької і Луганської областей відносно мови, яка вважає рідною, вибору мови спілкування, вільного користування росіянином і будь-якою іншою мовою в громадському і приватному житті, вивчення і підтримки росіянина і будь-якої іншої мови, їх вільний розвиток і рівноправ'я.

У окремих районах Донецької і Луганської областей місцеве самоврядування здійснюється згідно Конституції і законів України, відповідними територіальними громадами безпосередньо і через органи місцевого самоврядування.

Вводиться особливий порядок призначення керівників органів прокуратури і судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань.

Кабінет Міністрів України, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади можуть укладати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди відносно економічного, соціального і культурного розвитку окремих районів.

Держава надає підтримку соціально-економічному розвитку окремих районів Донецької і Луганської областей - шляхом впровадження відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської і інвестиційної діяльності.

У законі про Державний бюджет України щорічно передбачаються витратищо направляються на державну підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів Донецької і Луганської областей.

У окремих районах Донецької і Луганської областей за рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народній міліціїна які покладається реалізація завдання по охороні громадського порядку в населених пунктах цих районів.

Законом заплановано призначити позачергові місцеві вибори депутатів районних, міських, районних в містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в окремих районах Донецької і Луганської областей на воскресінні, 7 грудня 2014 року.

Відмітимо, що текст проекту міг бути змінений в процесі розгляду в Раді і прийняття.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини