Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За гарантованою державою виконанням судового рішення можна стежити в Інтернеті

Реклама

Кабмін постановою від 3 вересня 2014 року № 440 затвердив Порядок погашення заборгованості по рішеннях суду, виконання яких гарантується державою, який визначає механізм обліку старанних документів і судових рішень, передбачених Законом "Про гарантії держави по виконанню судових рішень", інвентаризації і погашення заборгованості по них.

Відмітимо, заборгованість погашається по старанних документах і рішеннях, виданих або прийнятих до 1 січня 2013 року, боржниками по яких є держорган, державні підприємство, установа, організація, юрособа, примусова реалізація майна якого забороняється відповідно до законодавства.

Відповідно до Порядку физ- чи юрособа, в користь або в інтересах якого прийнято рішення суду або виданий старанний документ, (їх представник) подає в орган ГИС по місцезнаходженню боржника:

- заява про виконання рішення з вказівкою реквізитів банківського рахунку, на який слід перерахувати засоби, або даних для перерахування засобів в готівковій формі через банки або підприємства поштового зв'язку, якщо рахунок відсутній. У заяві може вказуватися адреса електронної пошти;

- оригінал (дублікат) старанного документу або рішення суду (належним чином завірену його копію);

- копію довідки про привласнення ИИН і копію паспорта громадянина України.

При подачі старанного документу додається копія судового рішення (за наявності). У разі зміни способу і порядку виконання рішення додається відповідне визначення суду.

Рішення, що поступили, розподіляються в порядку черговості погашення заборгованості:

- перша черга - рішення про пенсійні і соціальні виплати, про стягнення аліментів, відшкодування збитків і шкоди, заподіяних в результаті злочину або админправонарушения, каліцтва або іншого ушкодження здоров'я, а також у зв'язку з втратою годувальника;

- друга черга - рішення, пов'язані з трудовими правовідносинами;

- третя черга - інші рішення.

Рішення вносяться в кожну з черг по даті їх вступу в орган державної старанної служби.

Не пізніше за сім робочих днів з дня внесення рішення в Реєстр рішень, виконання яких гарантується державоюзаявникові і боржникові по їх місцезнаходженню або на електронну пошту спрямовується повідомлення про ухвалення такого рішення для обліку з вказівкою черги, в яку воно включене. Заявникові і боржникові привласнюється ідентифікатор для доступу до інформації Реєстру, з помошью якого вони можуть стежити за станом погашення заборгованості на відповідному веб-сайті.

У випадку припинення боржника-юрособиякий зобов'язаний виплатити засоби, копія рішення для здійснення нарахування засобів спрямовується органу державної влади, який прийняв рішення про припинення. Про здійснення нарахування необхідно повідомити впродовж 10 робочих днів з дня отримання повідомлення з наданням відповідного документу про нарахування, підписаного уповноваженою особою і завіреного гербовою печаткою.

Погашення заборгованості здійснюється Казначейством в межах бюджетних асигнувань, визначених в Держбюджеті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини