Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який порядок передачі судових справ із зони АТО?

Реклама

Вищий господарський суд в листі від 12 вересня 2014 року № 01-06/1290/14 повідомив, що згідно з розпорядженням Голови ВХСУ розгляд справосудних госпсудам, розташованим в районі проведення АТО, здійснюється наступними судами:

- господарських справ, осудних господарському суду Донецької області, - господарським судом Запорізької області;

- господарських справ, осудних господарському суду Луганської області, - господарським судом Харківської області;

- господарських справ, що підлягають перегляду в апеляційному порядку Донецьким апеляційним господарським судом, - Харківським апеляційним господарським судом.

Справи передаються судам впродовж 10 робочих днів з дня прийняття розпорядження головою відповідного вищого спеціалізованого суду. Для передачі справи судом виноситься те, що відповідає визначення. Розгляд переданих справ починається спочатку (шляхом винесення визначення про прийняття справи до виробництва).

У разі неможливості передачі матеріалів справи необхідні процесуальні дії здійснюється по документах і матеріалах, представлених учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення. Судовий збір за подачу позовних заяв і інших звернень, сплачений при їх представленні до господарських судів, які розташовані в районі проведення АТО, повторно не сплачується і не стягується. Якщо ж такий збір сплачений не був, він сплачується на загальних підставах відповідно до Законом "Про судовий збір".

Відновлення роботи госпсудіврозташованих в районі проведення АТО, здійснюється згідно з розпорядженням Голови ВХСУ. Територіальна осудність справ, розгляд яких починається після видання такого розпорядження визначається за загальними правилами Господарського процесуального кодексу. Але місцеві і апеляційні суди, що вже почали розгляд справ відповідно до частини першої ст. 1 Закону "Про здійснення правосуддя і карного виробництва у зв'язку з проведенням антитерористичної операції", після видання Головою ВХСУ розпорядження про відновлення роботи відповідних місцевих або апеляційних судів у зв'язку із закінченням АТО продовжують розгляд таких справ. Справи не передаються їх по осудності до господарських судів, діяльність яких відновлена.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини