Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реінкарнація податкового компромісу : зареєстрований новий проект

10 вересня 2014, 12:03
310
0
Реклама

Деякі народні депутати не змогли примиритися з недавнім провалом законопроектів про податковий компромісі 8 вересня зареєстрували в Раді законопроект № 5043 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (про створення можливостей для податкової угоди) ".

Згідно з проектом, податкова угода (податкова догода) - це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків і їх (службових) посадовців за заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств і ПДВ за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням термінів давності, встановлених статтею 102 НК.

Платник податків під час дії податкової угоди за такі податкові періоди подає ті, що відповідають уточнюючі розрахунки податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і нНДС, в яких визначає суму завищення податкового кредиту по ПДВ і суму завищення витрат, що враховуються при визначенні об'єкту оподаткування податком на прибуток підприємств.

При застосуванні процедури податкової угоди (узгодження відбувається в течію 70 днів) платник податків сплачує 5% від суми податку. Тобто, 95% суми відповідного податку вважатимуться погашеними.

Узгодження податкової угоди досягається шляхом проведення позапланової податкової перевірки упродовж 10 днів після надання уточнюючих розрахунків платником податків.

Автори проекту (депутати О. Проданий, А. Кужель, В. Хомутынник та ін.) запевняють, що прийняття змін в НК дозволить вивести економіку з тіні, і результатом добровільного декларування платежів, що недоплатили, стане надходження засобів до бюджету.

Відмітимо, що відмінності від урядового законопроекту про податковий компроміс невеликі. Проект Кабміну передбачав можливість відкоригувати показники податкової звітності за період до 1 січня 2014 року; торкався заниження податкових зобов'язань не лише по податку і прибуток і ПДВ, але і завищення суми бюджетного відшкодування і негативного значення суми ПДВ; припускав сплату 10% від добровільно задекларованої суми (у першому читанні 15%); на процедуру узгодження відводилося 60 днів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини