Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк розповів про оподаткування процентних прибутків

Реклама

Нацбанк в листі від 22 серпня 2014 року № 12-111/46867 роз'яснив, що податковим агентом при нарахуванні на користь фізосіб відсотків на суми вкладних (депозитних), поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів являється банк.

Враховуючи, що податок до бюджету сплачується в гривнібанк повинен перерахувати суму податку, утриманого з нарахованих відсотків в іноземній валюті, в гривні. Такі прибутки перераховуються в гривні по офіційному курсу Нацбанку, діючому на момент їх нарахування (отримання). Нарахування відсотків банк здійснює з періодичністю, певною обліковою політикою, але не рідше за 1 раз в місяць.

Також роз'яснено, що у випадку дострокового розірвання валютного договору вкладу (депозиту) і перерахунку відсотків по нижчій ставці повернення надмірно утриманих сум податку з процентних прибутків здійснюється також у гривні.

Податок з суми нарахованих відсотків утримується на дату нарахування таких прибутків. Податок перераховується банком на балансовий рахунок 3622 "Кредиторська заборгованість по податках і обов'язкових платежах, окрім податку на прибуток".

При утриманні податку з суми нарахованих в іноземній валюті відсотків уповноважений банк здійснює угоду по купівлі іноземної валюти за гривну по офіційному курсу гривни до іноземних валют. Згідно ст. 2 Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом обкладення збором на обов'язкове державне пенсійне страхування є сума угоди по купівлі іноземної валюти у безготівковій і / або готівковій формі. Таким чином, в цьому випадку банк виступатиме покупцем іноземної валюти і відповідно до вимог законодавства повинен сплатити пенсійний збір.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини