Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що пропонує Кабмін для відновлення України?

Реклама

У "Урядовом кур'єрові" опублікований План першочергових дій Уряду по відновленню України. План розроблений з метою: зупинки агресії і відновлення суверенітету і територіальної цілісності країни; виконання Угоди про асоціацію з ЄС і безвізового режиму з Євросоюзом; реабілітації учасників АТО і відновлення Донбасу; децентралізація влади; нової системи оподаткування; подолання корупції.

Так, для подолання російської агресії заплановано у вересні відмінити позаблоковий статус України і відновити курс на євроатлантичну інтеграцію. Санкції проти агресора, російських громадян і підприємств, що підтримують агресію РФ проти України, повинні ввести в жовтні 2014 року. До кінця року будуть подані додаткові позови проти Росії у міжнародні судові інстанції (вже подано три міждержавні позови в ЕСПЧ). Також в планах Кабміну отримання Україною статусу спеціального партнера НАТО і ключового союзника США, отримання військово-технічної допомоги від держав "Великої сімки", ЄС і НАТО.

Уряд проведе інвентаризацію потреб для відновлення Донбасу і спільно з представниками українського бізнесу і міжнародного співтовариства розробить програму відновлення регіону як майбутньої східної межі ЄС (заздалегідь вересень, остаточно - 3 місяці після завершення АТО). У листопаді 2014 року заплановано проведення міжнародної конференції з метою створення донорського фонду для відновлення Донбасу.

Для децентралізація впродовж 12 місяців буде створена трирівнева структура місцевого самоврядування (регіон, район, община), на місця буде передана значна частина повноважень держорганів. Для цього передбачено внесення змін до Конституцію. Впродовж 6 місяців планується закріпити за органами місцевого самоврядування власну прибуткову базу (місцеві податки і збори, 60% НДФЛ, 10% податку на прибуток підприємств). Також Уряд має намір стимулювати укрупнення територіальних громад і підтримувати їх добровільне об'єднання.

До кінця 2014 року має бути прийнята нова редакція Закону "Про судоустрій і статус суддів", а також оптимізована і спрощена судова система і судові процедури розгляду справ і перегляду судових рішень.

Для досягнення економічній стабілізації заплановано:

- прийняти Закон про масштабну приватизаціюякий передбачає скорочення переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, на 1251 об'єкт;

- реальне фінансування розвитку сільського господарства, реформування системи держпідтримки АПК через механізм здешевлення середньо- і довгострокових кредитів на оновлення матеріально-технічної бази, а також через механізм страхування;

- змінити регулювання довгострокової оренди государственых з/х земель.

У свою чергу, енергетична стратегія передбачає:

- реформування НАК "Нафтогаз України" і создние компаній-операторів газотранспортної системи і підземних газосховищ впродовж 9 місяців;

- ініціювати укладення договорів з компаніями держав - членів ЄС по транзиту російського газу з перенесенням точки приймання газу на східну межу України.

До кінця року планується залучення інвесторів із США і ЄС до приватизація державних генеруючих і розподільних компаній. Крім того, будуватимуть магістральні лінії електропередач потужністю 750 кВ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини