Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні впровадять виробництво енергії з поновлюваних джерел

Реклама

Кабмін розпорядженням від 3 вересня 2014 року № 791-р затвердив план заходів по імплементації Директиви Європейського Парламенту і Ради 2009/28/ЄС.

Директива визначає загальні рамки для заохочення виробництва енергії з поновлюваних джерел. Передбачаються обов'язкові національні цілі для долі енергії, що добувається з поновлюваних джерел в сукупному кінцевому споживанні енергії, а також для споживання в транспортному секторі. Вводяться правила відносно статистичних трансфертів між державами-членами, спільних проектів між останніми і з третіми країнами, гарантій походження, адміністративних процедур, інформації, підготовки кадрів і доступу до електромережі для енергії, здобутої з поновлюваних джерел. Також визначаються критерії стабільності для біопалива і біопаливних рідин.

Йдеться про енергію, зроблену з невикопних поновлюваних джерел, зокрема: енергії вітру, сонячної, геотермічної, гідротермічної, морської і гідроелектричної, біомаси, газу від поховання відходів, газу із станцій очищення стічних вод і біогазу.

Так, Кабмін доручив Минрегиону, Держенергоефективності, Минэнергоугля, Нацакадемии наук до 30 грудня 2015 року розробити рекомендації відносно оптимального поєднання високотехнологічного устаткування, у тому числі в частині використання поновлюваних джерел енергії, систем централізованого опалювання і систем охолодження в процесі розвитку, планування, забудови і іншого використання територій населених пунктів.

До 30 грудня 2017 року Минэнергоугля і НКРЕ повинні будуть надати для інформування Секретаріату Енергетичного Співтовариства повідомлення про розвиток наявної інфраструктури газової мережі для полегшення заповнення її газом, отриманим з поновлюваних джерел. Крім того, Секретриат Енергетичного Співтовариства має бути проінформований про внесення змін відносно доступу і приєднання до Єдиної газотранспортної системи України з метою забезпечення недискримінаційної інтеграції в неї виробників газу, отриманого з поновлюваних джерел.

Впродовж 2015 - 2016 років будуть розроблені техтребования до виробництва і використання біопалива і біорідин із скороченням об'ємів викидів парникових газів починаючи з 1 січня 2017 р. не менше чим на 50 %, а з 1 січня 2018 р. - не менше чим на 60 % для біопалива і біорідин, зроблених на установках, введених в експлуатацію після 1 січня 2017 р. Держенергоефективності, Минагрополитики, Мінпромполітики, Мининфраструктуры, Минэнергоугля.

Крім того, інформація про підтримку у впровадженні заходів по виробництву енергії з поновлюваних джерел постійно публікуватиметься компетентними органами влади.

Кожні два роки починаючи з 15 грудня 2014 р. перед Секретаріатом Енергетичного Співтовариства звітуватимуть про результати стимулювання і використання енергії, зробленої з поновлюваних джерел.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини