Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

IT- дайджест: електронні іспити для нотаріусів, Інтернет в Росії і переговори з Google

2 вересня 2014, 10:30
650
0
Реклама

1. Міністерство юстиції України ввело електронну систему іспитів для отримання нотаріального свідоцтва

Перший електронний іспит на право займатися нотаріальною діяльністю відбудеться 6 жовтня 2014 року. Таке рішення було прийнято в ході засновницького засідання Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції, яке відбулося 26 серпня. Іспит проходитиме в новому форматі, замість співбесіди з представниками комісії, будуть проведені повністю автоматизовані комп'ютерні тести.

2. Азербайджан запускає систему захисту авторських прав в мережі Інтернет

Запуск системи захисту авторських прав в мережі Інтернет в Азербайджані знаходяться на завершальній стадії. Захистом авторських прав в Інтернеті займатиметься Центр забезпечення прав інтелектуальної власності, діючий при Агентстві з авторських прав Азербайджану. Йдеться про застосування системи цифрового моніторингу і ліцензування.

Крім того, уся продукція в Азербайджані, що є предметом авторських і суміжних прав, буде забезпечена спеціальними контрольними голограмами, включаючи: програмні продукти, аудіовізуальні твори, інформаційні збірки і книги. Продукція, поширювана без цих голограм, вважатиметься піратською.

Слід зазначити, що в Україні сьогодні також активно обговорюються можливі зміни в законодавство у сфері охорони авторського права і суміжних прав в Інтернеті. Одним з механізмів захисту авторських прав, який був винесений на громадські слухання, передбачається механізм захисту шляхом блокування доменного імені порушника.

3. У антипіратський законопроект Мінкультури РФ пропонує внести норму "довічного" блокування сайтів

Міністерство наполягає на цілому ряду принципових пропозицій до антипіратського законопроекту:

- притягненні до адміністративної відповідальності як хостинг-провайдеров і власників інтернет-сайтів, так і простих користувачів;

- видаленні власниками сайтів незаконного контенту на вимогу правовласників без рішення суду;

- повному блокуванню сайтів, які неодноразово порушують законодавство про інтелектуальну власність.

У свою чергу, Інтернет-компанії підкреслюють необхідність оцінки судом дій сайтів, які, на думку правоохоронців, порушують законодавство про інтелектуальну власність, оскільки існує загроза неаргументованого масового закриття сайтів.

У третьому, остаточному, читанні цей проект закону планується до розгляду на осінній сесії Державної Думи.

4. Суд відхилив скарги редакції і авторів "Щоденного журналу" на дії Роскомнадзора і Генпрокуратури

29 серпня 2014 року московський суд залишив без задоволення скаргу редакції сайту "Щоденний журнал" на дії Генпрокуратури РФ і Роскомнадзора із закриття доступу до порталу. У березні 2014 року Роскомнадзор на вимогу Генпрокуратури РФ вніс в єдиний реєстр забороненої інформації сайти: "Грані.ру", "Каспаров.ру", сайт "Щоденний журнал" і блог екс-кандидата в мери Москви Олексія Навального. Роскомнадзор заявив, що на цих інтернет-ресурсах нібито містяться "заклики до протиправної діяльності і участі в масових заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку".

Нагадаємо, що в липні цього року український файлообменник EX.ua заборонили в Росії із-за відмови прибрати листування, так званих, "кремлівських тролів".

5. Google допоможе Україні боротися з російською пропагандою

Уряд України закінчив переговори з Google про заходи запобігання блокуванню Росією каналу YouTube і інших ресурсів, де викладається правдива інформація про поточну ситуацію в Україні, про це на брифінгу 28 серпня повідомив глава СБУ Валентин Наливайченко.

За словами Наливайченка, російські спецслужби через соціальні мережі, електронну пошту і sms- повідомлення поширюють помилкову інформацію про події в Україні, з метою дестабілізувати ситуацію в країні і посіяти паніку серед громадян. Цьому активно сприяють російські журналісти, зокрема представники каналів Lifenews і "Зірка".

6. ФБР перевіряє причетність Росії до кибератаке на JPMorgan

Російські хакери в середині серпня атакували американську фінансову систему, зламавши і викравши дані JPMorgan Chase&Co. і, як мінімум, ще одного банку. Зараз ФБР перевіряє, чи не був цей інцидент відповіддю на введені урядом США санкції проти РФ. Раніше Росія вже використала кибератаки проти держав, з якими у неї виникали певні конфлікти. Зокрема, хакери піддавали атакам держустанови Грузії і Естонії.

7. "ВКонтакте" звинуватила своїх екс-співробітників в підробці підпису Павла Дурова

В ході попередніх слухань в суді Санкт-Петербургу представник Інтернет-компанії "ВКонтакте" заявив про те, що автограф Дурова на додаткових угодах до трудових договорів Іллі і Ігоря Перекопських є підробним. Судова експертиза підтвердила, що підпис на цих додаткових угодах підроблений від імені Дурова іншою особою.

Важливо відмітити, що на підставі цих документів брати Перекопські намагаються в судовому порядку добитися від "ВКонтакте" виплат в розмірі понад 32 млн рублів.

Про те, що цікавого відбувалося у сфері інформаційних технологій минулого тижня дізнайтеся тут.

Інформація АТ "Юскутум"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини