Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Шеремета розповів про причини свого відходу

Реклама

Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета, що заявив про відставку, дав прес-конференцію і розповів про причини свого відходу. Він відразу заявив, що "учора" його не цікавить і він має намір говорити про "завтра". Так, прогнози по росту економіки України на 2015-2016 роки несприятливі. У 2015 р. ріст прогнозується від 0 до 0.2-0.3 %, В 2016 р. - 3 %. Спад в 2014 році прогнозується на рівні 6-7 %. За словами Міністра, для росту потрібна повна зміна парадигми, яка вже не працює. Під парадигмою він має на увазі структури, процеси і людей. Основною складовою розвитку є сприятливе відношення держави до бізнесу. Держава не може по-хижацьки відноситься до підприємців. У зв'язку з цим Міністр розкритикував правоохоронні органи, які замість рішення проблем на сході країни, зацікавилися питаннями застосування акцизного законодавства в 2011 році.

Конкретним заходом по зміні стосунків держави і бізнесу він назвав скорочення функцій і чисельності контролюючих органів. Ця ідея не нова і її вже почали утілювати в життя. Так, до кінця року, встановлений мораторій на перевірки підприємців. При цьому, П. Шеремета відмітив, що різні інспекції вимагають змін, і мають намір продовжувати здійснення своїх контролюючих функцій. Міністр вважає, що недостатньо тільки скоротити витрати на органи на 70 %, необхідно змінити парадигму.

Ще однією мірою є дерегуляция. Міністр заявив про масу напрацьованих ідей, якими він готовий поділитися з колегами. Напрацювання торкаються шести основних галузей економіки.

Податкова реформа, яку представив уряд, по словах П. Шереметы, викликає дискусії в суспільстві відносно того, чи являється вона достатньою мірою. Витратна частина бюджету складна і перенасичена зобов'язаннями. При цьому головною проблемою є занепад бізнесу в країні. Держава повинна направити усі сили на відновлення довіри бізнесу, а для цього необхідно понизити і спростити оподаткування. Потрібне скорочення дрібних податків, які дороги в адмініструванні. Украй важливе істотне скорочення податкового тиску на бізнес. Міністр вважає, що необхідно виходити на міжнародні структури з чіткими програмами реформ : дерегуляция, зменшення податків, боротьба з корупцією, - і домовитися про умови кредитування, які чи дозволили б бізнесу піднятися. В якості прикладу він привів Грузію і Польщу.

П. Шеремета заявив, що Україна в майбутньому може розраховувати не лише на аграрний сектор і енергетику. Точками росту економіки є також агромашиностроение, ІТ- галузь. Але тут також потрібний діалог влади і бізнесу. У цьому напрямі вже ухвалено три закони: про стандартизацію, про метрологію, про безпеку харчових продуктів. За його словами, необхідно ухвалити Закон про технічне регулювання, який також спрямований на спрощення експорту.

Готові плани по реструктуризації Міністерства дозволять притягнути "завтрашніх" людей, які зможуть побудувати нову систему. Міністр заявив, що не згоден з призначенням Торгового представника з голосу, оскільки вважає, що чиновників необхідно вибирати у відкритому конкурсі. Він відмітив, що саме керівник повинен подавати кандидатури своїх заступників. А Торговий представник України був призначений без його участі. Він пояснив, що не проти призначене Валерія Пятницкигоа виступає проти самого принципу такого призначення. П. Шеремета відмітив, що висував Юрія Буцу.

У зв'язку із застарілими шляхами ухвалення рішень Міністр відмітив, що на його робочому комп'ютері стоїть неліцензована система Windows і Outlook. Він вважає це неприпустимим у світі глобальної економіки. П. Шеремета не може користуватися неоплаченими продуктами. Принцип Міністра : "Якщо я хочу, що б мені платили за мою працю. я повинен оплачувати працю інших". Тому, за його словами "завтрашні люди повинні робити завтрашні процеси"у тому числі, позбавившись від паперового документообігу (що збираються зробити в Адміністрації Президента).

Він нагадав, що підприємницький талант в країні є обмеженим - його не можна відволікати на бюрократію і корупцію. Весь світ думає, як просувати свої продукти і послуги, а українець вирішує, як йому "відбитися від листа щастя податкової". Він нагадав, що в період з березня до червня кількість перевірок збільшилася. Мораторій на перевірки бізнесу встановлений до 1 січня, і Міністр задається питанням, чи продовжать його. За словами Міністра, усе зводиться до того, що підприємців нікому захистити від держави.

Також він нагадав, що ухвалений Закон про держзакупівлі містить 10 виключень, зокрема, що стосуються Міноборони. Міністр розповів про потік ініціатив по встановленню додаткових виключень для окремих галузей, які він повинен був блокувати.

У кінці П. Шеремета заявив, що підписання документів не є ефективним використанням його часу, як обмеженого ресурсу. Він знову нагадав про електронний підпис, який істотно заощадить час чиновників.

Тому він йде будувати "завтрашню парадигму із завтрашніми людьми".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини