Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щоб не платити податок з добродійності, необхідно бути внесеним в реєстр волонтерів АТО

Реклама

У Верховній Раді сьогодні був зареєстрований президентський законопроект № 4455а відносно відміни прибуткового податку на добродійність для потреб АТО. Так, пропонується встановити, що в загальний дохід оподаткування не включається сума коштів, отриманих в період проведення антитерористичної операції і після її завершення (до 31 грудня року, що йде за роком завершення), благодійниками - фізособами, які внесені в Реєстр волонтерів антитерористичної операціїна їх банківські рахунки для надання добродійної допомоги військовослужбовцем АТО (безпосередньо або через уповноважені органи) в розмірі, фактично використаному на ці цілі і на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників. Засоби, не використані благодійниками під час АТО, мають бути перераховані ними до держбюджету.

Законопроект передбачає, що не включається в дохід оподаткування добродійна допомогау тому числі матеріальна, така, що надається військовослужбовцям в зоні АТО :

а) у будь-якій сумі - на придбання або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, ліків, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, речей або інших товарів по переліку, визначеному Кабміном, або для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медназначения, технічних і інших засобів реабілітації, послуг з лікування, забезпеченню виробами медназначения, технічними і іншими засобами реабілітації, послугами медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення для учасника бойовий дії;

б) в сумі, сукупно впродовж звітного (податкового) року що не перевищує 1 тис. розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, - на інші потреби, що виникли у зв'язку з проведенням АТО (у тому числі для членів сімей учасників бойових дій), по переліку, визначуваному Кабміном. Якщо загальна сума отриманої добродійної допомоги впродовж звітного (податкового) року перевищує граничний розмір, сума перевищення над таким розміром обкладається по ставках, встановлених ст. 167.1 НК, і платник податків зобов'язаний подати річну податкову декларацію з вказівкою сум добродійній допомозі.

Добродійні виплати мають бути спрямовані військовослужбовцям, працівникам підприємств, установ, організацій, які притягувалися і брали безпосередню участь в АТО в районі її проведення, членам семейучастников бойових дій, які отримали поранення, контузії або загинули. До членів сімей учасників бойових дій відносяться: дружина, чоловік, що не вступили в повторний, батьки, дід і баба (якщо батьки померли), неповнолітні діти, повнолітні діти - інваліди.

Реєстр волонтерів антитерористичної операції формуватиме і вестиме центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну податкову політику. Реєстр має бути обнародуваний на офіційному веб-сайті. Для включення в Реєстр благодійник повинен подати заяву, копію ИНН або серію і номер паспорта і довідку з банку (чи декілька) з вказівкою реквізитів рахунків, відкритих на ім'я такого волонтера, призначених для здійснення добродійної діяльності. Включення в Реєстр здійснюється за заявительному принципом впродовж одного робочого дня.

У разі прийняття Закон поширюватиметься на правовідносини, що виникли з 18 березня 2014 року, при цьому до дати введення Реєстру вимога про внесення в нього благодійників не застосовується.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини