Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комісією з люстрації призначено 82 перевірки суддів

Реклама

На сьогодні в Тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, створеної відповідно до Законом "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", поступила 541 заява від громадян на дії суддів. У 82 випадках призначені перевірки.

За словами заступника голови Комісії Маркиана Галабалабільшість суддів, відносно яких проводиться перевірка, - представники судів Київської, Кіровоградської, Дніпропетровської і Одеської областей. Призначені перевірки торкаються переважно рішень, якими заборонялися мирні збори громадян, переслідувалися учасники Автомайдану у період з 21 листопада 2013 р. до набуття чинності Закону, і рішень суддів, відносно яких Європейський суд з прав людини констатував порушення Конвенції.

Секретар Комісії Марина Соловйова відмітила, що інші заявленияне, що поступили, не підпадають під юрисдикцію Комісії, проте містять інформацію про істотних порушеннях закону з боку суддів. "Особливо хворобливо громадяни сприймають той факт, що нікому поскаржитися, адже ні УСЮні ВККС не сформовані, втім кількість скарг і грунтовність претензій громадян відносно дій суддів свідчать про те, що повноваження Комісії мають бути розширені"- заявила вона.

За інформацією прес-служби УСЮ.

Нагадаємо, Комисия створена з метою проведення спеціальної перевірки суддів як тимчасового посиленого заходу з метою відновлення законності і справедливості і довіри до судової влади в Україні. Комісія діє при Вищій раді юстиції впродовж одного року і розглядає скарги на дії суддів, що стосуються справ про обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, ходів, демонстрацій в Україні в період з 21 листопада 2013 р. до 11 квітня 2014 р.а також справ, пов'язаних з відміною результатів виборів у Верховну Раду VII скликання, або позбавленням статусу народного депутата України особи, обраної до парламенту VII скликання. Крім того, перевірка проводитиметься відносно суддів, які одноосібно або в колегії розглядали справу або прийняли рішення з нарушенинием Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що констатовано в рішенні ЕСПЧ. Обнародування публічної інформації про роботу Комісії здійснюватиметься через офіційний сайт Вищої ради юстиції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини