Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військові мали повне право здатися в полон,- експерт

5 серпня 2014, 16:32
203
7
Реклама

Директор Київського Інституту мирних досліджень Андрій Мишин, вважає, що українські військові в зоні АТО стали заручниками внутрішньополітичних колізій. Таку думку він висловив, коментуючи заяву Семена Семенченко з приводу того, що декілька сотень українських військових "відійшли" на територію Російської Федерації.

"Безумовно, драматичний вчинок українських військовослужбовців пояснюється тим, що вони у прямому розумінні стали заручниками внутрішньополітичних, міжнародно-правових і воєнно-стратегічних колізій Антитерористичної операції", - стверджує експерт.

По словах Мишина, спочатку під Указом Президента України № 405/2014, "Про рішення СНБОУ від 13 квітня 2014 року "Про термінові заходи по подоланню терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України" малася на увазі двомісячна поліцейська акція за участю армії, що ні в якому разі не застосовує зброю. Але вже через тиждень, з його слів, пролилася перша кров (у сутичці біля Слов'янська загинули офіцер СБУ і місцевий житель) і почалася випереджаюча ескалація насильства.

"Через місяць вже велися повномасштабні військові дії з танковими клинами, ударами артилерії і авіації, частенько за рамками національного і міжнародного правового поля. При цьому незаконні озброєні структури налагодили постачання, у тому числі і важкого озброєння безпосередньо через українсько-російський кордон" - говорить Мишин.

На початку червня завдання перекриття цих постачань, за його інформацією, керівництво АТО вирішило розв'язати за допомогою розміщення військових частин і посилення пограничних загонів уздовж периметра межі.

"Але не був врахований рельєф місцевості (пануючі висоти в районі Саур-Могили), можливість масованого застосування бойовиками армійської артилерії, а також відсутність демаркації кордону з Росією. "Нейтральна смуга" досягає в деяких місцях більше двох кілометрів і бойовики цим скористалися, проводячи систематичний обстріл з боку РФ", - пояснює усю складність ситуації експерт.

Як наслідок, за його словами, в першій декаді липня підрозділи чотирьох армійських бригад - 51-й, 72-й, 79-й і 24-й, батальйон "Шахтерск", частина батальйону "Азів" і погранотряды потрапили в оточення.

"За місяць командування АТО вирішити завдання розблокування котла не змогло. У солдатів кінчилися боєприпаси і продовольство, а втрати від артобстрілів в живій силі і техніці сталі найбільш катастрофічними за весь час проведення АТО", - говорить Мишин.

Саме тому, з його слів, за усіма цивілізованими правилами ведення воєн і міжнародним гуманітарним правом, в цих випадках військовослужбовці здаються в полон.

Джерело: Cлово і Діло

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини