Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Военный сбор и прочие новинки в налогообложении частного сектора экономики

1 серпня 2014, 10:47
884
13
Реклама

31 липня Верховна Рада на закритому засіданні прийняла проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких інших законодавчих актів України" (далі - Закон).

Законом обмежується або ліквідовується пільгове оподаткування або оподаткування по заниженій ставці окремих видів господарської діяльності.

Зокрема

• обмежено пільгове оподаткування податком на прибуток підприємств інститутів спільного інвестування;

• скасовано оподаткування по пониженій ставці (10%) прибутку, отриманого від операцій з цінними паперами і дериватами;

• скасовано звільнення від оподаткування прибутку суб'єктів готельної діяльності; підприємств електроенергетики, що роблять електричну енергію виключно з поновлюваних джерел енергії;

• скасовано звільнення від оподаткування ПДВ операцій з поставки лісоматеріалів, паливної деревини, відходів лесоперерабатывающей промисловості;

• скасовано оподаткування по нульовій ставці послуг з перевезення пасажирів швидкісними поїздами Интерсити +.

Що стосується аграрного секторато Законом продовжений до 31 грудня 2014 року режим звільнення від обкладення ПДВ операцій по експорту зернових і технічних культур. Дія такого режиму була передбачено Податковим кодексом до 1 жовтня 2014 року. Це означає, що не відшкодовуватиметься ПДВ при експорті цієї продукції до 31 грудня 2014 року включно, але і продовжує діяти спеціальний режим ПДВ. Фактично, оподаткування аграрного сектора залишається таким, яким воно є сьогодні.

Варто звернути увагу платників податків на те, що Законом з 1 листопада 2014 збільшений "поріг" обов'язкової реєстрації підприємства платником ПДВ - з 300 тис. грн. до 1 млн. грн.

Крім того, Законом доповнений Податковий кодекс новою статтею 200-1 електронне адміністрування податку на додану вартість. Система електронного адміністрування ПДВ дозволить скоротити можливості для зловживань, створить умови для запобігання отриманню незаконного бюджетного відшкодування, збільшить надходження до бюджету.

Валентин Гвоздий

Тимчасово, до 1 січня 2015 року, встановлюється військовий збір у розмірі 1, 5% від об'єкту оподаткування. Суб'єктами такого збору являються платники податку на прибутки фізичних осіб, які визначені в статті 162 Податкового кодексу. Об'єктом обкладення збором являються прибутки у формі заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові у зв'язку з трудовими стосунками і по цивільно-правових договорах; виграшу в державну і недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри. Основна мета введення такого збору це поліпшенню фінансування Збройних сил України, що приведе до підвищення обороноздатності держави.

З метою забезпечення збалансованості і фінансової стабільності бюджетів соціальних фондів Законом передбачено внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно надання права уряду встановлювати пропорції розподілу єдиного соціального внеску між фондами соціального страхування, і закріплено законодавчу норму про твердження Кабінетом Міністрів України бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Такі зміни сприятимуть більше оперативному забезпеченню фінансової стабільності і збалансувало системи соціального страхування і вирішать проблеми адміністрування і бюджетного відшкодування ПДВ.

Шляхом внесення змін до Закон "Про державне регулювання виробництва і звернення спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів", тепер до алкогольних напоїв відносяться напої, які сьогодні класифікуються як продукти дієтичного харчування і містять етиловий спирт 8,5% і більше, а також встановлюється для таких напоїв ставу акцизного податку на рівні горілки - 70,53 грн. за 1 л 100% спирту, з маркіровкою таких напоїв марками акцизного податку. Акцизний податок є одним з основних платежів, що формують Державний бюджет України, тому за допомогою розширення поняття "Алкогольні напої" такий податок утримуватиметься і з вищезгаданої продукції.

Згідно із Завершальними положеннями Закону, його окремі положення набувають чинності як "з дня, що йде за днем його публікації", так і з "першого числа третього місяця з дня набуття чинності справжнього Закону" і "з першого числа місяця, наступного з дня набуття чинності справжнього Закону", що вимагає узгодження з вимогами підпункту 4.1.9 пункту 4.1 статей 4 податкові кодекси України, якими визначений принцип стабільності податкового законодавства України, згідно з яким" зміни у будь-який елемент податок і збори не можуть вноситься пізніше, ніж за шість місяць до початку новий бюджетний період, в який є діє новий правило і ставка. Податки і збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися впродовж бюджетного року".

Усі заходи, передбачені Законом, спрямовані на невідкладну "мобілізацію" грошових коштів для наповнення Державного бюджету України у важкий для країни період.

Згідно з прогнозами Уряду, реалізація запропонованих норм дозволить збільшити в 2014 році ресурс звідного бюджету України на суму близько 10,3 млрд. грн., а також притягнути до бюджету 2015 року близько 12,8 млрд. грн.

Валентин Гвоздий

Адвокат, керівний партнер ЮФ "Гвоздий і Оберкович"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини