Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Врегульована компетенція Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики

Реклама

Кабмін постановою від 17 липня 2014 року № 295 врегулював питання повноважень Урядового уполномоченого з питань антикорупційної політики. Так, доповнений Порядок проведення службового розслідування відносно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Встановлено, що таке розслідування може бути ініційоване Урядовим уповноваженим шляхом поводження з відповідною пропозицією до Прем'єр-міністра. У випадку якщо розслідування торкається питань, що відносяться до компетенції Урядового уповноваженого, він або його представники мають право в нім брати участь.

Крім того, в новій редакції викладено Положення про Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики. Він є посадовцем, на який покладається виконання завдань по формуванню і забезпеченню реалізації державної антикорупційної політики в органах виконавчої влади. Урядовий уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади Кабміном за уявленням Прем'єр-міністра і підкоряється Кабміну. Він має заступника, який також призначається Кабміном за уявленням Прем'єр-міністра, внесеним на підставі пропозицій Урядового уповноваженого.
Забезпечення його діяльності здійснюється апаратом - самостійним структурним підрозділом Секретаріату Кабміну. Урядовий уповноважений може мати радників і консультантів на громадських засадах.

До компетенції Урядового уповноваженого відноситься участь в співпраці України з Групою держав Ради Європи проти корупції (GRECO), іншими міжнародними організаціями і дипломатичними представництвами з питань формування і реалізації антикорупційної політики, а також в реалізації рекомендацій міжнародних організацій з питань антикорупційної політики.

Правительственый уполномоченый, зокрема, має право:

- брати участь в розгляді кандидатів на посаді, призначення на які здійснюється Кабмін;

- притягати фахівців центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій (за узгодженням з їх керівниками) до розгляду питань, що відносяться до його компетенції;

- передавати у разі виявлення фактів про корупційні правопорушення, спеціально уповноваженим суб'єктам у сфері протидії корупції відповідні матеріали і отримувати інформацію про стан і результати їх розгляду;

- пропонувати Прем'єр-міністрові провести службові розслідування відносно посадовців, уповноважених на виконання функцій держави, центральних і місцевих органів виконавчої влади і державних підприємств у разі порушення антикорупційного законодавства і наявності в їх діяльності корупційних чинників і відзвітувати про їх результати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини