Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Асоціація юристів направила звернення до влади у зв'язку з порушеннями професійних прав адвокатів

30 липня 2014, 11:32
210
5
Реклама

Останнім часом адвокатське співтовариство вимушене все частіше констатувати факти грубого порушення своїх прав і гарантій професійної діяльності. Місяць тому, юридичне співтовариство сколихнула новина про випадок з адвокатом Денисом Гордеевым. Він був затриманий представниками правоохоронних органів без дотримання спеціальної процедури, а крім того, у нього були вилучені адвокатські досьє, що містять адвокатську таємницю і навіть, - посвідчення адвоката, що зробило неможливим захист прав його клієнтів.

Минулого тижня перелік таких випадків поповнився ще двома фактами свідомої зневаги правами адвокатів.

Перший інцидент стався 25 липня 2014 року, коли при виконанні адвокатом своїх професійних обов'язків, під час проведення слідчих дій, на заступника Голову Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Олега Беляева було здійснено напад. Невідомі погрожували йому в грубій формі, а потім застосували фізичну силу. І усе це відбувалося у присутності слідчого!

Другий привід для занепокоєння у представників адвокатури з'явився в результаті розгляду Окружним адміністративним судом міста Києва справи про заборону Комуністичної партії України, в ході якого адвокати відповідача піддалися фізичному і моральному тиску з боку третіх осіб, а крім того були позбавлені нормальних умов для захисту свого довірителя. Політична оцінка цієї судової справи може бути різною, але, не дивлячись на все це, судовий розгляд повинен проходити згідно з принципами судочинства - змагальності і рівності усіх учасників процесу.

"Функція адвокатури по захисту прав наших клієнтів - це конституційна функція. Адвокати, є такими ж учасниками судового процесу, як суддя і прокурор. Гарантії безпеки і професійних прав адвокатів передбачаються не лише українським законодавством, але і міжнародними актами. Відсутність забезпечення наших професійних прав і гарантій свідчить про неготовність держави до впровадження європейських стандартів правосуддя", - відмітив Президент АЮУ Денис Бугай.

У зв'язку з цим, Правління Асоціації прийняло рішення звернутися з відкритим листом до представників владиз проханням забезпечити адвокатам реалізацію гарантій їх діяльності і нормальні умови роботи.

Зокрема, Асоціація звернулася до Генерального прокурора України з проханням притягнути до відповідальності осіб, винних в перешкоді адвокатської діяльності і до Окружного адміністративного суду м. Києва, - забезпечити адвокатам і представникам сторін можливість здійснювати свою конституційну функцію в нормальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини