Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відставка Яценюка : що буде з Кабміном?

25 липня 2014, 15:23
546
6
Реклама

Заява Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка про відставку вже передана у Верховну Раду. Ця подія викликала широкий громадський резонанс.

Насамперед виникло питання: чи мав право Яценюк подати у відставку? Відповідь ствердна - так! Адже таке право надане Прем'єр-міністрові чинним законодавством. Зокрема, згідно ч.1 ст. 15 Закону України "Про Кабінет Міністрів України"Прем'єр-міністр України має право заявити Верховній Раді України про свою відставку, що і було зроблено.

У свою чергу, Верховна Рада повинна розглянути питання про відставку Прем'єр-міністра України не пізніше чим на 10-й день після вступу заяви про відставку (ч.2 ст. 15 Закону України "Про Кабінет Міністрів України"). Цей обов'язок (повноваження) ВР повинна виконати згідно ст. 85 Конституції Україниу якій говориться, що ВР має повноваження відносно призначення за представленням Президента України Прем'єр-міністра України, а також вирішення питання про відставку Прем'єр-міністра України.

До прийняття Верховною Радою України рішення про відставку Прем'єр-міністра України останній повинен виконувати свої повноваження до призначення нового Прем'єр-міністра України.

Але в наших реаліях ми бачимо, що обов'язки Прем'єр-міністра України вже виконує Володимир Гройсманякий в цьому Кабміні обіймає посаду Віце-прем'єр міністра.

У разі прийняття Верховною Радою України рішення про відставку Прем'єр-міністра України це має слідством відставку усього складу Кабміну.

Як призначити нового Прем'єр-міністра?

Згідно Конституції України, коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді вносить пропозиції Президентові України відносно кандидатури Прем'єр-міністра України, а також вносить пропозиції відносно кандидатур до складу Кабміну (стаття 83).

У свою чергу, Президент вносить за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України уявлення про призначення Верховною Радою України Прем'єр-міністра України в строк не пізніше чим на 15-й день після отримання такої пропозиції (стаття 106).

Аналогічна процедура призначення на посаду Прем'єр-міністра України передбачена Законом України "Про Кабінет Міністрів України".

Аналізуючи вказані норми законодавства, приходимо до висновку, що призначення нового Прем'єр-міністра України - це лише питання часу.

Олександр Полынько

Проте, не усе так просто. Адже 24 липня у Верховній Раді фракції "Удару" і "Свободи" оголосили про свій вихід з коаліції більшості депутатських фракцій, мотивуючи це тим, що у такому разі у Президента України будуть усі підстави для призначення позачергових виборів народних депутатів України.

Оскільки ж бути з Прем'єр-міністром? На сьогодні у ВР відсутня коаліціяяка могла визначитися з кандидатурою нового Прем'єр-міністра України, і пропонувати Президентові внести на розгляд ВР таку кандидатуру, тобто, дотримати визначений законодавством порядок призначення.

Таким чином, аналізуючи норми чинного законодавства і ситуацію, що склалася у вищих ешелонах влади, можна припустити, що Кабінет Міністрів України в тому ж складі, який є на сьогодні, продовжить свою роботу і надалі: в статусі діючого Кабінету Міністрів України, або ж в статусі Кабінету Міністрів України у відставці, до обрання нового Прем'єр-міністра України.

Коли буде обраний новий Прем'єр-міністра України і за яких обставин - стане відомо найближчим часом.

У разі призначення позачергових парламентських виборів - сьогоднішній Кабмін, швидше за все, продовжить свою працю до їх закінчення і формування нового складу Верховної Ради і коаліції депутатських фракцій.

Також пропозиція по кандидатурі нового Прем'єр-міністра України може бути подана Президентові України новоствореною коаліцією депутатських фракцій. Проте, це дуже маловірогідно.

Ще один можливий варіант - це неприйняття Верховною Радою відставки Яценюкаі як наслідок - теперішній Кабінет Міністрів продовжить свою роботу без приставки "у відставці".



Олександр Полынько
керівник департаменту АК "Маршаллер і партнери"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини