Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діє обмеження на використання електронних грошей

Реклама

25 липня набули чинності зміни Положення про електронні гроші в Україні, внесені постановою Нацбанку від 19 червня 2014 року № 378. Вимоги Положення приведені у відповідність із ст. 15 Закону "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні", ст. 47 Закону "Про банки і банківську діяльність", а також з нормами законодавства ЄС.

У ст. 15 Закону "Про платіжні системи і переказ коштів в Україні" дано визначення поняття "електронні гроші" (e - money)яке відповідає вимогам європейського законодавства. Це - одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, і є грошовим зобов'язанням особи, що їх випустила, в готівковій або безготівковій формі.

Електронні гроші є заздалегідь сплаченим платіжним продуктом, не вимагають відкриття користувачем рахунку у банку. Вони є зручним інструментом для здійснення розрахунків невеликими сумами і разом з цим користувач, використовуючи їх, не відвідує банк.

Таким чином, постановою:

- встановлений перелік фінансових послуг, які банк, - емітент електронних грошей має право надавати своїм клієнтам (окрім банків) укладаючи агентські договори з юрособами;

- уточнені вимоги до агентівякі на підставі договорів, ув'язнених з емітентом, мають право надавати відповідні послуги;

- зобов'язано емітента надавати Нацбанку інформацію про комерційних агентів;

- скасована норма про обов'язкову наявність чіпів на заздалегідь сплачених картах багатоцільового використання. Передоплачена карта - це пластикова або інша карта, яка містить електронні гроші у вбудованому чіпі, або яка є засобом доступу до електронних грошей, що зберігаються в пам'яті комп'ютера;

- встановлена сума готівкових коштів, яку фізособа може отримати через платіжний пристрій в обмін на електронні гроші з використанням передоплаченої карти. Ця сума складає до 500 грн. в день і не більше 4000 грн. впродовж одного місяця;

- встановлена сума електронних грошей, яку користувачі, - фізособи мають право переводити іншим фізособам з використанням передоплачених карт - до 500 грн. в день і не більше 4000 грн. впродовж одного місяця;

- визначена сума, на яку користувачі мають право використовувати електронні гроші для здійснення розрахунків за допомогою поповнюваного електронного пристрою, - до 35 000 грн. впродовж календарного року. В розрахунок цієї суми не включаються електронні гроші, погашені через операційну касу емітента на вимогу користувача впродовж календарного року.

Нацбанк заявляєщо встановлене обмеження відповідає вимогам законодавства ЄС. Йдеться про Директиву 2009/110/ЄС Європейського Парламенту і Поради про початок і здійснення діяльності установами - емітентами електронних грошей і пруденциальном нагляді за ними, яка вносить зміни в Директиву 2005/60/ЄС і 2006/48/ЄС, і відміняє Директиву 2000 / 46/ЄС, а також Директиву 2005/60/ЄС Європейського Парламенту і Поради про запобігання використанню фінансової системи з метою відмивання засобів і фінансування тероризму.

Вказані обмеження не торкаються клієнтів банківякі мають поточний рахунок у банку, і за допомогою платіжних карток ініціюють переказ коштів з нього або ініціюють отримання готівки через платіжний пристрій.

Користувачі - суб'єкти господарювання мають право отримувати електронні гроші тільки в обмін на безготівкові засоби. Вони можуть використовувати електронні гроші тільки для здійснення оплати товарів.

Агентами за розрахунками можуть бути виключно банк і небанківська кредитна організація, що має ліцензію Нацбанку на переказ коштів без відкриття рахунків. У попередній редакції ліцензію на переказ коштів видавала Нацкомфинуслуг.

Випускати електронні гроші (бути емітентами) уповноважені тільки банки. Банк бере на себе зобов'язання по їх погашенню. Банк, який має намір здійснювати випуск електронних грошей, зобов'язаний до початку випуску погоджувати з НБУ правила їх використання в Україні.

Олександр Охрименко

Як розповів ЮРЛИГЕ президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименкоця постанова НБУ істотно не вплине на електронні платежі:

"У Україні дуже слабкий ринок електронних грошей. Тому постанова НБУ істотно не вплине на електронні платежі. Згідно з цими НБУ, за перший квартал 2014 року у нас користувачів електронних грошей - всього 6 тисяч чоловік, а користувачів інтернет-карток - окло 230 тис. чоловік.

Постанова НБУ обмежує тільки об'єми використання електронних грошей, при цьому платежі в Інтернеті за допомогою інтернет-карток не обмежуються.

Причина прийняття цієї постанови - бажання НБУ привести українське законодавство в соотвествии з європейським. Там теж платежі електронними грошима обмежуються, оскільки на відміну від платіжних карток електронні гроші анонімні, а картки - персональні, і тому зараз йде боротьба з анонімними платежами".

До речі, WebMoney - не електронні гроші, це нелегальна платіжна система, тому обмеження на їх звернення не поширюється, додав експерт.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини