Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боротьба з патентними тролями в Україні: реалії і перспективи

21 липня 2014, 10:10
1247
0
Реклама

15 липня в прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ відбувся брифінг, присвячений боротьбі з патентними тролями в Україні. Організатором заходу виступила компанія ЛІГА :ЗАКОН у рамках ініціативи "ЗАКОН для УСІХ". Захід був присвячений законодавчим ініціативам, які напрацював бізнес і влада у сфері інтелектуальної власності, а саме змінам до Закону про промислові зразки.

У заході взяли участь Микола Ковиня - Голова Державної служби інтелектуальної власності України, Олексій Гащицкий - Головний інспектор з питань інтелектуальної власності Департаменту митної справи Миндоходов, Марія Ортинская - патентний повірений України, директор компанії IPStyle, координатор ініціативної групи з питань ВЭД "ЗАКОН для УСІХ", Юлія Мельник - директор Департаменту інвестиційної і інноваційної діяльності Всеукраїнської Асоціації автоімпортерів і дилерів (далі - ВААИД) і Віталій Розовенко керівник юргруппы по вопрорсам інтелектуальної власності ВААИД.

Учасники пресс-брифинга акцентували увагу на тому, що на сьогодні в Україні патентний троллинг вже давно перетворився на сферу окремого прибуткового бізнесу, від якого страждають імпортери, втрачаючи прибуток і органи держвлади - держслужба інтелектуальної власності і митниця - яким доводитися брати участь в якості співвідповідачів при виникненні суперечок з патентними тролями.

"Найбільша кількість зловживань, які здійснюють патентні тролі доводитися на автопромисловість", - таку думку висловила патентний повірений України керівник компанії IPStyle Марія Ортинская. "Слід пам'ятати, що від патентних тролів може постраждати будь-яка сфера бізнесу, оскільки патентний троль переслідує тільки одну мету - поставити відому компанію в таке положення, при якому сплатити так зване роялті вигідніше саме їм, чим в судовому порядку відстоювати свої права. Неправильною практикою є і те, що компанії відмовляються від вимог по відшкодуванню збитків, заподіяних патентними тролями", - резюмує Марія Ортинская.

У Україні існує декілька усім відомих компаній, які є патентними тролями. Вони нічого не роблять, а тільки паразитують на тілі тих компаній, які вклали в створення продукту свою інтелектуальну працю. Так Віталій Розовенко керівник юргруппы з питань інтелектуальної власності ВААИД розповів про розміри реального збитку, який наносять галузі патентні тролі.

Проте незабаром здійснювати таку діяльність вони не зможуть, оскільки ринок сподівається, що ВР України почує голос бізнесу і прикмет поправки до Закону про промислові зразки, запропоновані бізнесом і держслужбою ІС.

"Законопроект передбачає можливість ще до видачі патенту ознайомитися з матеріалами поданих заявок, і у випадку якщо компанія вважає, що заявка подана на неновий об'єкт і надалі існуватимуть ризики зловживання правами, вона зможе подати протест з аргументами проти видачі такого патенту", - коментує проект Марія Ортинская.

Ці ініціативи підтримують і представники бізнесу, який найбільше страждає від діяльності патентних тролів.

"Ми завжди підтримували і підтримуватимемо проекти, спрямовані на боротьбу з патентними тролями, оскільки їх дії безпосередньо шкодять автоімпортерам" - говорить Юлія Мельник, директор Департаменту інвестиційної і інноваційної діяльності. "На сьогодні така поведінка патентних тролів обумовлена відсутністю в законодавстві норми, яка дозволяла б застосувати до них штрафні санкції. Поки відповідальність законодавчо закріплена не буде, боротися з патентними тролями безглуздо" - говорить пані Мірошник.

Другим варіантом, який поставить хрест на їх діяльності, буде набуття чинності Угоди про Асоціацію з ЄС.

"У зв'язку з підписанням економічної частини Угоди з ЄС Україна буде зобов'язана імплементувати європейські правила реєстрації об'єктів ІС, які допоможуть у боротьбі з патентним троллингом" - говорить Олексій Гащицкий - Головний інспектор з питань інтелектуальної власності Департаменту митної справи Миндоходов, "На сьогоднішній же день, патентні тролі активно користуються пропусками в законодавстві і митна служба не може їм протистояти, оскільки не має на це повноважень. Якщо патент виданий - ми зобов'язані внести його в митний реєстр" - резюмує представник Миндоходов.

Пов'язані на сьогодні руки і у державної структури, що видає патенти. "На сьогодні в Україні єдиний критерій - новизна, яку, на жаль, патентне відомство не має повноважень перевіряти. Окрім цього буде забезпечений захист незареєстрованих промислових зразків - законодавство ЄС передбачає можливість захисту як зареєстрованих, так і незареєстрованих промислових зразків" - резюмує Марія Ортинская.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини