Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстрована чергова постанова про відновлення на посаді судді Волкова

Реклама

17 липня 2014 року Сергій Кивалов і Віктор Тихонов зареєстрували проект постанови № 4298а. Пропонується внести зміни в постанову Верховної Ради "Про звільнення суддів" від 17 червня 2010 року № 2352виключивши з нього суддю Верховного Суду України Олександра Волковаякий був звільнений за порушення присяги.

А. Вовків має бути відновлений на посаді згідно з пунктом 9 резолютивній частині рішення Європейського суду з прав людини у справі "Олександр Волков проти України" від 9 січня 2013 року.

ЕСПЧ зобов'язав Україну відновити на посаді екс-суддю А. Волкова і виплатити йому 18 тисяч євро компенсації. Одним з аргументів такого рішення є доведений факт голосування депутатів картками відсутніх в залі народних обранців. ЕСПЧ визначив, що А. Вовків був звільнений з порушенням основних принципів процесуальної справедливості, передбачених ст. 6 Конвенцій про захист прав людини і основних свобод, таких як справедливий розгляд справи незалежним і беспристрастным судом, юридична визначеність, право розгляду справи судом, встановленим законом. Також суд вважає, що заявник був звільнений з порушенням вимог законності в розумінні ст. 8 Конвенцій ("Право на повагу приватного і сімейного життя"). ЕСПЧ вважає, що звільнення судді А. Волкова, з явним ігноруванням вказаних принципів Конвенції, слід розглядати як загрозу суддівської незалежності загалом.

У рішенні суду також йдеться про те, що звільнення пана Волкова за "порушення присяги" не має під собою реальних підстав. "У цій справі відсутні будь-які ознаки того, що на час розгляду справи заявника були зроблені і існували якісь принципи і практика, сприяючі послідовному і обмежувальному тлумаченню поняття "Порушення присяги"- вважає ЕСПЧ.

Нагадаємо, 25 лютого 2014 року проект постанови ВР № 2042 про відновлення А. Волкова на посаді не набрав потрібної кількості голосів депутатів навіть з другої спроби.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини