Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що змінилося в припиненні реєстрації підприємницької діяльності ФОП?

Реклама

Миндоходов розповіло о змінах в порядку проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП.

Основні зміни, внесені Законом № 1258 (набув чинності 8 липня) полягають в наступному:

- реєстрація припинення підприємницької діяльності ФОП проводиться держреєстратором не пізніше наступного робочого дня з дати отримання реєстраційної картки або судового рішення без довідок про відсутність заборгованості по сплаті податківзборів і про відсутність заборгованості по сплаті ЕСВ;

- виключена ст. 491 "Порядок проведення державним реєстратором спрощеної процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи - підприємця";

- держреєстратор зобов'язаний не пізніше за місяць з дня набуття чинності Закону заповнити картку на проведення реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП по його рішенню і внести в Єдиний державний реєстр запис про проведення реєстрації ФОП, яке до 8 липня подало заяву про припинення діяльності, але не надало реєстраційної картки.

Зняття з обліку ФОП у органах прибутків і зборів здійснюється на підставі вступу від держреєстратора повідомлення про проведення реєстрації припинення підприємницької діяльності з вказівкою номера і дати внесення відповідного запису в Єдиний державний реєстр.

Якщо після припинення підприємницької діяльності ФОП залишилися незакритими його рахунки у фінустановах (окрім рахунків, відкритих для зарахування засобів на вимогу фізосіб)орган прибутків і зборів доводить до відома цих установ таку інформацію, повідомляючи їх про дату і номер відповідного запису в Єдиному державному реєстрі.

Останнім звітним періодом для платників вважатиметься базовий звітний (податковий) період, рівний календарному року.

ФОП можуть бути зняті з обліку в органах прибутків і зборів у разі встановлення факту відсутності заборгованості перед бюджетом по сплаті платежів, стягування яких контролюють органи прибутків і зборів.

Крім того, внесені зміни в Закон "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Передбачено:

- зняття з обліку платників єдиного внеску - ФОП, на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих держреєстратором, після проведення перевірок платників і остаточного розрахунку;

- у разі реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП воно користується правами, виконує обов'язки і несе відповідальність, передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася ним як ФОП;

- останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Відмітимо, вказане торкається тільки ФОП, порядок зняття з обліку юрособ, їх відособлених підрозділів і фізосіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, залишився незмінним.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини