Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сферу реєстрації прав на нерухомість чекають нові реформи

16 липня 2014, 10:09
499
2
Реклама

15 липня в прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГАБізнесІнформ у рамках ініціативи "Закон для усіх" відбувся Круглий стіл "Реєстрація прав на нерухоме майно: сучасний стан і шляхи реформування системи".

Міністерство юстиції України, спільно з Укргосреестром і експертами уряду Грузії розробляють нову модель роботи реєстраційних служб в Україні, яка повинна виключити корупційну складову, багаторазово підвищити якість і швидкість надання реєстраційних, і інших адміністративних послуг. 

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко в ході круглого столу за участю глави Укргосреестра Ганни Онищенко, екс-заступника міністра юстиції Грузії, керівника Національного старанного бюро і Служби прибутків Грузії Джабы Эбаноидзе, а також представників українського бізнесу і будівельної галузі. 

За словами міністра, зараз відомство займається розробкою закону і нової процедури надання адміністративних послуг. "Ми вже провели "стрес-тест" існуючої системи, виявили усі її недоліки, і прийняли рішення вивести на базі центру админуслуг на Соломенке новий алгоритм дій реєстраторів. По-перше, ми знімемо ту напругу, яка зараз є в Соломенском районі, там дуже багато черг, по-друге ми протестуємо новий порядок надання админуслуг і реєстрації нерухомості, з меншою кількістю документів, з чітким регламентом дій для консультантів, адміністраторів, реєстраторів" - розповів Петренко. 

У "тестовому" центрі адміністративних послуг в Соломенском районі працюватиме система бэк-офиса і фронт-офиса. "Ці офіси будуть розділені і робота буде побудована так, щоб виключити спілкування реєстраторів із заявниками і можливість корупційних схем. Ми хочемо упродовж місяця подивитися, як це працюватиме, щоб проаналізувати перспективи впровадження системи на усій території України вже з осені" - заявив міністр. 

Центр має бути запущений ще до кінця липня, він пропрацює увесь серпень. "А у вересні ми прийматимемо загальні рішення для усієї країни" - додав Павло Петренко. 

У роботі центру буде перейнятий досвід роботи грузинських служб адміністративних послуг. "Нашою інновацією буде передача функцій реєстраторів місцевим органам влади, це буде українська модель. Я думаю, що ми перейматимемо і той грузинський досвід, який пов'язаний з роботою самого реєстру. Ті софтвери і сервіси, які є зараз у Грузії, на сьогодні - одні з самих просунутих сточування зору IT у світі. Нам теж треба до цього йти" - підкреслив міністр. 

"Якщо парламент не прийме рішення про відкриття реєстрів - це буде ще одна відповідна оцінка діям депутатів на майбутніх виборах. Без публічного реєстру руху по реформі, пов'язаній з наданням прозорих админуслуг, - не буде. І найосновніше - це буде серйозною перешкодою у боротьбі з корупцією" - зробив висновок Павло Петренко. 

За результатами обговорення учасники круглого столу прийняли проект заяви про підтримку реформ у сфері реєстрації прав на нерухоме майно. До цієї заяви можуть приєднатися усі небайдужі представники бізнесу і юридичної громадськості у рамках ініціативи  "Закон для усіх"

Джерело: Liga.net

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини