Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні створюються органи стандартизації і метрології

14 липня 2014, 12:00
1017
0
Реклама

У газеті "Голос України" 3 липня 2014 року офіційно опублікований Закон України № 1315 - VII від 05.06.2014 "Про стандартизацію"який у своїй основній частині набуває чинності з 4 січня 2015 роки.

Закон передбачає створення і функціонування єдиного національного органу стандартизації. Функції такого органу виконуватиме держпідприємство, яке не підлягає приватизації, утворене центральним органом виконавчої влади, що реалізовує держполітику у сфері стандартизації. Діяльність органу буде спрямована на розробку, прийняття, перевірку, відміну або відновлення дії національних стандартів, кодексів сталої практики.

Дія Закону не поширюється на: санітарні заходи безпеки харчових продуктів, ветеринарно-санітарні і фітосанітарні заходи, будівельні норми, лікарські засоби, стандарти медичної допомоги, бухгалтерського обліку, оцінки майна, утворення і інші соціальні стандарти, передбачені законодавством.

Також 3 липня 2014 року офіційно опублікований Закон України № 1314 - VII "Про метрологію і метрологічну діяльність"який набуває чинності з 1 січня 2016 роки, окрім пункту 9 розділу Х перехідних положень, який набуває чинності з дня його публікації.

Законом розмежовані регулюючі, наглядові і господарських функцій у сфері метрології, розширено застосування механізмів акредитації, гармонізовані законодавчі акти в повному об'ємі з документами Міжнародної організації законодавчої метрології, актами законодавства Євросоюзу з питань метрології.

Також вводиться адміністративна відповідальність за порушення умов і правил проведення перевірки засобів вимірів і виконання вимірів. Уточнюється визначення терміну "сертифікат відповідності" і назви дозвільних документів.

Крім того, Законом передбачається створення Державної метрологічної інспекції.


Джерело: Держпідприємництва


Читайте також:

Ухвалені закони про метрологію і стандартизацію;

Євростандарти стають ближче, а роль держави в розробці стандартів все далі. Чи до кращого запропоновані зміни?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини